x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a cerut Japoniei să crească de patru ori plăţile pentru trupele americane

Trump a cerut Japoniei să crească de patru ori plăţile pentru trupele americane

16 Noi 2019   •   10:00
Trump a cerut Japoniei să crească de patru ori plăţile pentru trupele americane

Preşedintele american, Donald Trump, a cerut Japoniei să îşi crească de patru ori plăţile pentru trupele americane staţionate pe teritoriul său, relatează publicaţia „Foreign Policy”, care citează foşti şi actuali oficiali americani rămaşi sub protecţia anonimatului, în contextul în care Washingtonul îşi presează vechii aliaţi să îşi majoreze cheltuieile cu apărarea, scrie Reuters.

Washingtonul vrea ca Tokyo să îşi majoreze plăţile anuale pentru cei 54.000 de militari americani din Japonia la circa 8 miliarde de euro, de la circa 2 miliarde de euro, conform „Foreign Policy”, care citează, sub protecţia anonimatului, trei foşti oficiali din domeniul apărării. Actualul acord expiră în martie 2021.

Cererea a fost transmisă oficialilor japonezi în timpul unei vizite în regiune, în iulie, a lui John Bolton, pe atunci consilierul de securitate naţională al lui Trump, şi a lui Matt Pottinger, pe atunci atunci directorul pentru Asia în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, a mai scris „Foreign Policy”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe japonez a spus că articolul din publicaţia americană de afaceri globale este incorect şi că nu au avut loc negocieri între SUA şi Japonia asupra unui nou acord.

Reprezentanţii guvernului american nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru a comenta, precizează Reuters.

Mulţi aliaţi ai SUA sunt supuşi presiunii din partea Washingtonului pentru a-şi majora cheltuielile cu apărarea.

Trump a insistat de asemenea că şi Seulul ar trebui să îşi crească cheltuielile pentru prezenţa militară americană în Coreea de Sud, unde serveşte ca factor de descurajare împotriva Coreei de Nord, şi a lansat ideea de a retrage trupele americane din peninsulă, a relatat Reuters.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump japonia