x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump cere Chinei să controleze mai bine graniţa cu Coreea de Nord

Trump cere Chinei să controleze mai bine graniţa cu Coreea de Nord

21 Mai 2018   •   16:06
Trump cere Chinei să controleze mai bine graniţa cu Coreea de Nord

Preşedintele american Donald Trump a cerut luni Chinei, într-o postare pe Twitter, să controleze mai bine frontiera cu Coreea de Nord, părând a reproşa Beijingului că relaxează sancţiunile economice împotriva Phenianului înaintea unui summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un prevăzut a avea loc în iunie, relatează AFP şi Reuters. 

"China trebuie să fie în continuare puternică şi strictă la frontiera cu Coreea de Nord, până când va fi semnat un acord", a scris liderul de la Casa Albă, făcând aluzie la acordul privind denuclearizarea pe care speră să îl încheie cu Kim Jong-un, la summitul istoric care, teoretic, ar urma să aibă loc la 12 iunie la Singapore. 

"Se zvoneşte că graniţa a devenit mult mai permeabilă recent şi că mai multe lucruri au reuşit să treacă în interior. Îmi doresc ca aceasta să se întâmple şi Coreea de Nord să aibă un mare succes, dar numai după ce se semnează" acordul, a adăugat Trump, care a mai spus că politica sa de extremă fermitate şi în special impactul sancţiunilor economice împotriva Phenianului au fost cele care l-au forţat pe Kim Jong-un să îi propună să negocieze cu el. 

China este principalul aliat al Coreii de Nord şi, datorită cooperării sale, sancţiunile împotriva Phenianului nu au avut decât un efect limitat. 

După luni de semne pozitive şi de garanţii de relaxare din partea Phenianului, tonul s-a schimbat săptămâna trecută, iar regimul nord-coreean a revenit la o retorică mai belicoasă, ameninţând să anuleze summitul cu preşedintele american.AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump