x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Trump, cultivat 40 de ani drept unealtă a KGB” - dezvăluiri incendiare ale unui fost maior rus, din aparatul de spionaj al Uniunii Sovietice

„Trump, cultivat 40 de ani drept unealtă a KGB” - dezvăluiri incendiare ale unui fost maior rus, din aparatul de spionaj al Uniunii Sovietice

de Şerban Mihăilă    |    01 Feb 2021   •   07:10
„Trump, cultivat 40 de ani drept unealtă a KGB” - dezvăluiri incendiare ale unui fost maior rus, din aparatul de spionaj al Uniunii Sovietice

Donald Trump a fost cultivat drept o unealtă de valoare pentru Rusia timp de peste 40 de ani și s-a dovedit atât de dornic să repete ca un papagal propagandă antioccidentală, încât Moscova a destupat șampanie în mai multe rânduri, a dezvăluit în exclusivitate un fost spion important al KGB pentru publicația „The Guardian”. Vanitatea și narcisismul său au făcut din fostul președinte o țintă perfectă pentru recrutare, iar KGB a exploatat din plin slăbiciunile lui Trump, obținând, în final, o victorie uluitoare, mărturisește sursa.  

 

Plantat de Uniunea Sovietică la Washington în anii ‘80, Iuri Shvets îl compară pe fostul șef al Casei Albe cu faimoasa „Cambridge five”, rețeaua britanică de spionaj care a divulgat secrete Moscovei, atât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și la începutul Războiului Rece. Acum în vârstă de 67 de ani, Shvets, fost maior în KGB, a folosit drept paravan poziția de corespondent la Washington pentru agenția rusă de știri TASS. Apoi, el s-a mutat în SUA permanent, în 1993, obținând cetățenia americană. Astăzi, Shvets este investigator în securitate corporatistă și a fost partener cu Alexander Litvinenko, asasinat la Londra în 2006. Shvets este o sursă-cheie pentru „American Kompromat”, noua carte a jurnalistului Craig Unger, autorul altor două lucrări deja celebre, „House of Trump” și „House of Putin”. 

 

Recrutat și împins în politică de KGB

„Acesta este un exemplu în care oamenii au fost recrutați atunci când erau studenți și, apoi, au ajuns în poziții importante. Cam așa au stat lucrurile și cu Trump.”, a dezvăluit Shvets pentru „The Guardian”. În cartea sa, Craig Unger descrie cum Trump a apărut pe radarul spionajului rus în 1977, când s-a căsătorit cu prima sa soție, Ivana Zelnickova, un cunoscut model ceh la vremea respectivă. Imediat, Trump a devenit ținta unei operațiuni de spionaj, derulată de serviciile secrete din fosta Cehoslovacie, în colaborare cu KGB. Trei ani mai târziu, Trump avea să-și deschidă prima afacere de amploare, hotelul „Grand Hyatt New York”. El a cumpărat 200 de televizoare pentru hotel de la un emigrant sovietic, pe nume Semion Kislin, care era coproprietar la o firmă de electronice. Potrivit lui Shvets, firma era controlată de KGB, iar Kislin lucra ca „agent descoperitor”, identificându-l pe Trump, un tânăr om de afaceri în plină ascensiune, drept un potențial „instrument” valoros pentru KGB. În 1987, Trump și Ivana au vizitat Moscova și Sankt Petersburg pentru prima oară. În timpul vizitei, Trump a fost „îndopat” cu ideologie și puncte de vedere ale KGB, iar agenții sovietici l-au flatat enorm, băgându-i în cap ideea că ar trebui să intre în politică, susține Shvets. „Pentru KGB a fost o ofensivă de șarm. Au fost strânse numeroase informații despre personalitatea sa, astfel încât ei știau cu cine aveau de-a face.”, își amintește fostul maior. „Impresia generală era că el este extrem de vulnerabil din punct de vedere intelectual și psihologic, dar și foarte predispus la flatare. Acesta a fost și lucrul pe care ei l-au exploatat. Au jucat ca și cum ar fi fost impresionați imediat de personalitatea sa, făcându-l să creadă că este omul care ar trebui să devină președintele Statelor Unite într-o bună zi și că oameni ca el ar putea schimba lumea. L-au îndopat cu aceste așa-numite idei de «măsuri active» și iată că s-a întâmplat! Așadar, a fost o mare realizare pentru KGB la vremea respectivă!”, a adăugat el.

 

A crezut în flatările rușilor

La scurt timp după ce a revenit în SUA, Trump a început să exploreze modalitățile de a candida la nominalizarea republicană pentru președinție, organizând chiar și o adunare de campanie în Portsmouth. Apoi, el a plătit o pagină de publicitate în „The New York Times”, „The Washington Post” și „Boston Globe”, în care erau prezentate opinii total neortodoxe despre Războiul Rece purtat de Ronald Reagan, acuzând un aliat puternic, precum Japonia, că exploatează SUA și exprimându-și scepticismul în legătură cu participarea Americii la NATO. Textul a luat forma unei scrisori deschise adresate americanilor, care explica „de ce ar trebui America să înceteze să apere țările care își pot permite să se apere singure”, își mai amintește Shvets, citat de „The Guardian”.

 

Uimire și sărbătoare

Această intervenție bizară a provocat o uimire fantastică în Rusia. Când și-au reveni din uluială, agenții ruși au început să jubileze. Shvets, care la vremea respectivă se întorsese acasă, se afla în cartierul general al primului directorat al KGB din Iasenevo, când a primit o telegramă de felicitare ce descria apariția paginii publicitare plătite de Trump drept un succes al „măsurilor active”, executate de către „o nouă unealtă a KGB”. „A fost fără precedent. Cunosc destul de bine măsurile active ale KGB, de la începutul anilor ‘70 și ’80, precum și măsurile active ulterioare din Rusia, dar, până când Trump a devenit președintele acestei țări, nu am mai auzit despre ceva similar, deoarece părea o stupizenie. Era greu de imaginat că cineva ar publica așa ceva sub semnătura sa, iar acest lucru va impresiona oameni serioși din Occident, însă chiar așa s-a întâmplat și, în final, tipul ăsta a devenit președinte!”, a mărturisit Shvets.

 

Anchetă în coadă de pește

Câștigarea alegerilor de către Trump, în 2016, a fost salutată cu căldură de Moscova. Fostul procuror special Robert Mueller nu a găsit legături între Rusia și foști membri ai echipei de campanie a lui Trump. „Proiectul Moscova”, inițiativă a Centrului pentru Fondul de Acțiune al Progresului American, grup de discuții pe probleme de politici publice, a descoperit însă că echipele de campanie și de tranziție ale lui Trump au avut cel puțin 272 de contacte cunoscute și cel puțin 38 de întâlniri cu agenți secreți care aveau legături cu Rusia.

 

Trump a fost ținta perfectă în mai multe feluri. Vanitatea și narcisismul l-au făcut o țintă naturală pentru recrutare. A fost cultivat peste 40 de ani, până la alegerea sa.”

Craig Unger

 

×
Subiecte în articol: donald trump kgb