x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump este optimist în privința încheierii unui acord de pace cu Afganistanul

Trump este optimist în privința încheierii unui acord de pace cu Afganistanul

17 Aug 2019   •   14:30
Trump este optimist în privința încheierii unui acord de pace cu Afganistanul

În urma unei întrevederi guvernamentale pe tema Afganistanului, președintele american Donald Trump a dat asigurări că intenţionează să ajungă la un acord de pace cu talibanii pentru a pune capăt conflictului declanşat în 2001. "Tocmai ce a luat sfârşit o foarte bună reuniune privind Afganistanul. Mulţi din tabăra celor care se opun acestui război vechi de 19 ani şi noi înşine intenţionăm să încheiem un acord, dacă este posibil", a scris pe Twitter șeful de la Casa Albă.

Preşedintele american a discutat la clubul său de golf din Bedminster, în New Jersey, cu mai mulţi înalţi responsabili, printre care ministrul apărării Mark Esper, secretarul de stat Mike Pompeo şi şeful de stat major, generalul Joseph Dunford. "Discuţiile s-au focalizat asupra negocierilor în curs şi a unui eventual acord de pace şi reconciliere cu talibanii şi guvernul din Afganistan. Reuniunea s-a derulat foarte bine şi negocierile continuă", a precizat într-un comunicat Hogan Gidley, purtător de cuvânt adjunct al Casei Albe.

"În cooperare strânsă şi continuă cu guvernul din Afganistan, rămânem angajaţi pentru a ajunge la un acord de pace complet, care să conţină o reducere a violenţei şi o încetare a focului", a precizat la rândul său, secretarul de stat, Mike Pompeo.

La reuniune au mai fost prezenţi și vicepreşedintele Mike Pence, consilierul pentru securitate naţională John Bolton, emisarul american pentru Afganistan Zalmay Khalilzad şi directoarea CIA, Gina Haspel. Întrevederea intervine la câteva zile după încheierea ultimului ciclu de convorbiri la Doha, între SUA şi talibani.

Mai multe surse americane lasă să se înţeleagă în ultimele zile că un acord între Washington şi talibani ar putea fi iminent, dar rămân de soluţionat unele puncte şi Zalmay Khalilzad s-ar putea deplasa din nou în regiune în zilele următoare pentru a continua, sau chiar încheia, negocierile. Acesta a declarat că echipele de negociere s-au concentrat "asupra detaliilor tehnice" şi au fost "productive". Americanii şi talibanii au început discuţiile directe în urmă cu un an.

Washingtonul vrea să reducă prezenţa militară americană în Afganistan, unde sunt desfăşuraţi 14.000 de soldaţi americani, în încercarea de a pune capăt războiului costisitor declanşat în 2001.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua trump afganistan pace