x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump intoarce spatele problemei mondiale privind migranţii şi refugiaţii

Trump intoarce spatele problemei mondiale privind migranţii şi refugiaţii

03 Dec 2017   •   09:13
Trump intoarce spatele problemei mondiale privind migranţii şi refugiaţii

Preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă Statele Unite dintr-un Pact mondial al ONU vizând îmbunătăţirea gestionării internaţionale a migranţilor şi refugiaţilor, considerat "incompatibil" cu politica sa migratorie, a anunţat misiunea SUA de pe lângă Naţiunile Unite.

 

"Astăzi, misiunea americană de pe lângă ONU l-a informat pe secretarul general că Statele Unite îşi încheie participarea lor la Pactul mondial privind migraţia", indică un comunicat al reprezentanţei diplomatice a SUA.

În septembrie 2016, cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU au adoptat în unanimitate un text intitulat Declaraţia de la New York pentru refugiaţi şi migranţi, document în baza căruia Înaltul Comisar pentru refugiaţi a fost mandatat să propună, în raportul său anual la Adunarea Generală din 2018, un Pact mondial asupra migranţilor şi refugiaţilor.

"Declaraţia de la New York cuprinde mai multe dispoziţii care sunt incompatibile cu politicile americane privind imigraţia şi refugiaţii şi principiile statuate de administraţia Trump în materie de imigraţie", subliniază comunicatul misiunii americane la ONU. "În consecinţă, preşedintele Trump a decis încheierea participării Statelor Unite la pregătirea Pactului care vizează obţinerea unui consens la ONU în 2018", adaugă aceeaşi sursă.

Chestionată pe acest subiect, ONU nu a putut răspunde imediat la anunţul retragerii SUA, noteaza agerpres.

"America este mândră de moştenirea sa în materie de imigraţie şi de leadershipul său în susţinerea migranţilor şi a refugiaţilor din întreaga lume", a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley. "Nicio ţară nu a făcut mai mult ca Statele Unite iar generozitatea noastră va continua. Dar deciziile noastre asupra politicilor de imigraţie trebuie să fie mereu luate de americani şi doar de americani. Noi vom decide cel mai bun mod de a ne controla frontierele şi cine va fi autorizat să intre în ţara noastră", a adăugat Haley, în acelaşi comunicat.

"Abordarea mondială a Declaraţiei de la New York este chiar incompatibilă cu suveranitatea americană", a încheiat ambasadoarea SUA la ONU.

Sub preşedinţia republicană a lui Donald Trump, Statele Unite s-au retras deja din mai multe angajamente luate sub administraţia lui Barack Obama, cum ar fi Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Mai recent, actualul lider de la Casa Albă a decis să retragă SUA din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

×