x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump pregătește o revenire în forță la Casa Albă, în timp ce Biden se prăbușește în sondaje

Trump pregătește o revenire în forță la Casa Albă, în timp ce Biden se prăbușește în sondaje

de Şerban Mihăilă    |    22 Oct 2021   •   07:50
Trump pregătește o revenire în forță la Casa Albă, în timp ce Biden se prăbușește în sondaje

În timp ce peste 50% dintre americani susțin în sondajele conservatorilor că, din punct de vedere fizic și mental, actualul președinte, Joe Biden, nu mai este capabil să conducă țara, fostul șef al administrației de la Washington, Donald Trump, pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Interzis de marile companii de tehnologie din SUA, imprevizibilul miliardar își face propria rețea socială, cu ajutorul căreia este convins că va recâștiga voturile a zeci de milioane de americani. Trump, care este susținut încă frenetic de o mare parte a populației, declară că a fost furat în alegerile din 2020, iar mass-media liberale au acoperit „frauda” comisă pentru instalarea lui Biden în Biroul Oval. 

 

După ce a fost interzis în ianuarie de Twitter, Facebook și YouTube, care l-au acuzat că și-a incitat simpatizanții la violență înainte de asaltul asupra Capitoliului, fostul lider american a anunțat, săptămâna aceasta, lansarea unei noi companii media, „Trump Media & Techology Group” (TMTG), precum și a propriei rețele sociale, denumită „Truth Social”. Intenția declarată a celor două proiecte, care vor deveni operaționale în scurt timp, este aceea de a rivaliza atât cu giganții tehnologici din Silicon Valley, cât și cu mass-media liberale, aservite, în opinia lui Trump, democraților aflați la conducerea administrației de la Washington. 

„Am creat «Truth Social» şi «Trump Media and Technology Group» pentru a mă ridica împotriva tiraniei exercitate de giganţii tehnologici”, a precizat fostul preşedinte, printr-un comunicat, adăugând că platforma sa va fi lansată la nivel național în primul trimestru al anului 2022, însă invitații pentru versiunea beta a acesteia vor fi făcute încă de luna viitoare. Noul grup media al miliardarului va include, pe bază de abonament, și un serviciu video la cerere cu programe de divertisment, podcasturi și știri. De asemenea, TMTG va fi listată la bursă.

 

„Președintele vostru favorit, redus la tăcere!”

 

Trump a arătat cu degetul spre marile companii de tehnologie, acuzându-le că reduc la tăcere, „prin puterea lor unilaterală”, vocile opoziției din SUA. „Trăim într-o lume în care talibanii sunt o prezență masivă pe Twitter și, cu toate acestea, președintele vostru favorit este redus la tăcere. Acest lucru este inacceptabil! Sunt nerăbdător să-mi lansez platforma cât mai curând!”, a mai comentat imprevizibilul miliardar. 

Omul de afaceri republican a fost blocat pe Facebook, Twitter şi YouTube, după atacul criminal asupra Capitoliului, condus de partizanii lui, în data de 6 ianuarie, în timpul ceremoniei de validare a victoriei rivalului său în alegerile prezidenţiale. Atacul s-a soldat cu moartea a cinci persoane și rănirea a 140 de membri ai forțelor de ordine. Pentru marile platforme de rețele sociale aceasta a fost picătura care a umplut paharul, după ce, pe întreaga durată a mandatului prezidențial al lui Trump, companiile de tehnologie au fost supuse unor puternice presiuni în vederea interzicerii mesajelor imprevizibilului lider, considerate de mulți ca fiind false, insultătoare și provocatoare.

Numeroase dintre postările lui Trump începuseră de altfel să fie șterse sau etichetate drept „înșelătoare”, de către Twitter și Facebook, încă de anul trecut. Într-una dintre acestea, spre exemplu, fostul președinte, aflat la vremea respectivă în fruntea administrației de la Washington, susținea că boala provocată de noul coronavirus este „mai puțin letală” decât gripa. În cele din urmă, el a fost blocat total, după asaltul asupra Capitoliului, ce a urmat unui discurs în care Trump făcuse o serie de afirmații fără acoperire în privința unei presupuse fraude electorale. Mai mult, comentând atacul din 6 ianuarie, el i-a numit pe protestatari drept „patrioți” și a continuat tirada la adresa democraților, care, în opinia sa, ar fi „furat” rezultatul alegerilor.    

 

Puterea rețelelor sociale 

 

Rețelele sociale au avut un rol crucial în campania prin care Trump a câștigat alegerile din 2016 și, ulterior, au devenit mijlocul său favorit de comunicare în calitatea de președinte al SUA. Chiar înainte de a fi interzis, el avea aproape 89 de milioane de abonaţi pe Twitter - unde anunţase multe decizii prezidenţiale majore şi concedieri incendiare -, precum şi 35 de milioane pe Facebook şi 24 de milioane pe Instagram. 

În aceste condiții, lansarea propriei companii media pare o carte câștigătoare pentru liderul care se bucură încă de o susținere puternică, atât în rândul electoratului, cât și al Partidului Republican. Deși nu a făcut până acum niciun anunț oficial, Trump a dat de înțeles că va candida, din nou, la alegerile din 2024. Mai mult, el s-a menținut în centrul atenției, organizând o serie de adunări publice.  

Cu toate acestea, este greu de crezut că noua platformă anunțată de Trump va putea rivaliza cu Twitter sau Facebook. Prin conceptul său, aceasta va fi un loc în care vor fi exprimate opinii politice de o anumită orientare, nefiind o platformă construită pentru o dezbatere de idei, cu caracter generalist, ce poate fi urmărită de întreaga familie, așa cum se se întâmplă în cazul Facebook. Și, oricum, pentru a redobândi popularitatea de care s-a bucurat la un moment dat, Trump are nevoie ca marile companii de tehnologie să retransmită ideile sale. 

 

Biden se prăbușește în sondaje

 

În încercarea de a reveni la putere, fostul lider al Casei Albe mai mizează, însă, pe prăbușirea în sondaje a actualului președinte democrat. Modul în care noua administrație de la Washington a gestionat criza pandemică, situația economică și retragerea din Afganistan a deteriorat serios imaginea lui Joe Biden, în doar câteva luni. Potrivit unui sondaj realizat de institutul conservator pentru studii sociale „Rasmussen Reports”, 58% din electoratul american consideră că, din punct de vedere fizic și mental, Biden nu mai este capabil să conducă țara. Același studiu, prezentat de „Breitbart”, susține că numai 38% dintre americani mai cred că Biden este cel care ia deciziile la Casa Albă. 

 

 

Trăim într-o lume în care talibanii sunt o prezență masivă pe Twitter și, cu toate acestea, președintele vostru favorit este redus la tăcere!”

Donald Trump

×
Subiecte în articol: Joe Biden Donald Trump casa alba