x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump schimbă strategia nucleară americană

Trump schimbă strategia nucleară americană

de Şerban Mihăilă    |    26 Ian 2018   •   13:50
Trump schimbă strategia nucleară americană

Bazată pe dezvoltarea unor arme devastatoare, noua politică nucleară a președintelui Donald Trump a declanșat, încă înaintea prezentării sale oficiale, un val de critici și avertismente. Atât experți militari americani, cât și congresmeni sunt de părere că doctrina nucleară a Casei Albe va declanșa o nouă cursă a înarmării, ce poate duce în cele din urmă la un conflict atomic global.

În timp ce Pentagonul se pregătește să dezvăluie, săptămâna viitoare, noua strategie nucleară a Casei Albe, numeroși critici avertizează deja că aceasta este extrem de periculoasă și va declanșa o cursă a înarmării, care s-ar putea termina cu un conflict devastator pentru întreaga planetă. Extrase dintr-o versiune a documentului intitulat „Revizuirea Strategiei Nucleare” indică faptul că Departamentul american al Apărării va solicita dezvoltarea unui nou tip de bombă nucleară, din categoria celor cu „randament scăzut”, care va fi proiectată pentru a fi utilizată pe frontul de luptă, nu pentru a distruge orașe, scrie AFP. Deși acest tip de bombă, încadrată în clasa „arme nucleare tactice”, are o putere ceva mai limitată, explozia sa rămâne devastatoare, fiind comparabilă cu cea a armamentului convențional. Orice armă cu o putere de explozie de până la 20 de kilotone este considerată cu „randament scăzut”. Bombele lansate la Hiroshima și Nagasaki, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, aveau 15, respectiv 20 de kilotone, fiind clasificate, astăzi, în categoria celor cu „randament scăzut”. Doctrina nucleară propusă de Trump se bazează pe îngrijorarea Casei Albe față de scenariul potrivit căruia, știind că SUA dispun de un arsenal nuclear bazat pe arme extrem de puternice, adversarii americanilor își închipuie că acestea nu vor fi utilizate vreodată. Potrivit documentului, faptul că rușii dispun de arme nucleare cu „randament scăzut”, cu rază de acțiune care acoperă Europa, oferă Moscovei „un avantaj coercitiv în situație de criză”. „Corectarea acestei percepții greșite a rușilor este un imperativ strategic”, mai spune documentul. Noua strategie susține că, prin sporirea arsenalului nuclear cu „randament scăzut”, Rusia și alți potențiali inamici vor fi descurajați. Documentul se mai referă la dezvoltarea unor rachete balistice, capabile să transporte încărcături cu „randament redus”, lansate de pe submarin. De cealaltă parte, congresmeni și experți militari americani consideră că dezvoltarea unui nou tip de armament este inutilă, deoarece bombe de capacitate similară există deja în arsenalul SUA, iar o schimbare de strategie va duce la costuri imense, precum și la măsuri „în oglindă” din partea rușilor.

Noile măsuri alimentează cursa nucleară a înarmării, subminează stabilitatea strategică și crește riscul erorilor ce pot duce la războiul nuclear”.

 Adam Smith, congresman democrat

×
Subiecte în articol: trump strategie nucleară