x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, "sfârtecat" de republicani

Trump, "sfârtecat" de republicani

17 Aug 2017   •   09:06
Trump, "sfârtecat" de republicani

Reprezentanţi de marcă ai Partidului Republican din SUA s-au arătat ultragiaţi de ultimele comentarii ale preşedintelui Donald Trump legate de violenţele din oraşul Charlottesville, unde simpatizanţii extremei dreapta şi ai Ku Klux Klan s-au ciocnit cu cetăţenii pro-diversitate. Trump i-a numit pe cei din urmă "extrema stângă", afirmând că sunt la fel de vinovaţi.

 

Refuzul lui Donald Trump de a condamna fără echivoc extrema dreaptă americană, pe fondul violenţelor din oraşul Charlottesville, a atras nu doar critici din partea opozanţilor democraţi, dar şi din propriul partid Republican. Decizia primăriei din Charlottesville de a da jos statuia generalului Robert E. Lee, care a condus trupele sudiste ce luptau pentru menţinerea sclaviei negrilor împotriva nordului care cerea abolirea a adus pe străzile oraşului din Virginia protestatari ai aşa zisei mişcări alt-right (dreapta alternativă). Printre protestatarii care au organizat mai multe marşuri s-au numărat membri ai Ku Klux Klan, ai neo-naziştilor sau ai organizaţiilor care militează pentru supremaţia albilor şi segregarea rasială în SUA. Marşurile au generat contramanifestaţii. Cele două tabere s-au ciocnit de mai multe ori, săptămâna trecută, incidentele culminând sâmbătă cu un membru "alt-right" intrând cu maşina în mulţimea contramanifestanţilor, ucigând o persoană şi rănind alte 19. Trump a condamnat atentatul, afirmând, că dezaprobă violenţele de ambele părţi. Faptul că Trump nu a dezavuat în mod clar acţiunile extremei dreapta a stârnit multe comentarii, atât media, cât şi persoane publice cerând clarificări. Ieri, însă, Trump a înfuriat din nou opinia publică, afirmând într-o conferinţă de presă că sunt la fel de responsabili şi contramanifestanţii. "Nimeni nu vrea să spună asta, dar o spun eu acum. Cum rămâne cu "alt-left" (extrema stângă n.r.) care a venit la atac spre, cum ziceţi voi, alt-right? N-are şi ea vina ei?", a spus Trump. Comentariul lui Trump a reuşit să irite chiar şi figurile importante din partidul republican. "Supremaţia albilor este respingătoare. Această intoleranţă este împotriva valorilor ţării noastre, nu e loc de ambiguitate morală", a declarat liderul Casei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan. Senatorul Jeff Flake a reacţionat la rândul său. "Nu putem găsi scuze pentru supremaţia albilor şi actele de terorism. Ele trebuie condamnate, punct", a spus acesta. Şi senatorul republican John McCain a reacţionat la spusele lui Trump. "Nu există echivalenţă morală între rasişti şi americanii care se ridică împotriva urii şi a intoleranţei. Preşedintele SUA trebuie să spuna asta în mod clar", a declarat senatorul.

 

Comentariile lui Trump au fost lăudate, însă, de fostul lider al Ku Klux Klan, David Duke. "Mulţumim preşedintelui Trump pentru curajul şi onestitatea de a condamna teroriştii stângişti", a scris acesta pe Twitter.

Trump a evitat de la atentatul de sâmbătă să condamne în termeni categorici manifestările extremei dreapta din Statele Unite

×