x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a prezentat un grafic ce arată ruta avionului rus Su-24 doborât marţi la graniţa cu Siria

Turcia a prezentat un grafic ce arată ruta avionului rus Su-24 doborât marţi la graniţa cu Siria

24 Noi 2015   •   17:38
Turcia a prezentat un grafic ce arată ruta avionului rus Su-24 doborât marţi la graniţa cu Siria

Armata turcă a prezentat marţi un grafic ce arată că avionul militar rus Su-24 intrase în spaţiul aerian al Turciei înainte de a fi doborât deasupra Siriei, relatează publicaţia britanică The Independent.

Ankara a anunţat că forţele sale au doborât avionul Su-24 cu ajutorul a două avioane de vânătoare F16, după ce aparatul rus a fost avertizat de 10 ori într-un interval de cinci minute să părăsească spaţiul aerian turc.

Ministerul Apărării rus a confirmat că unul dintre avioanele forţelor sale aeriene a fost doborât deasupra Siriei, dar susţine că aparatul nu a violat spaţiul aerian al Turciei.

Într-o declaraţie, armata turcă a afirmat că un avion militar străin a fost lovit în conformitate cu regulile sale de angajare în luptă. Un oficial turc a precizat că este vorba de o acţiune de apărare a teritoriului suveran al Turciei şi 'nu împotriva unei anumite ţări'.

Un alt oficial turc a explicat, pentru Reuters, că spaţiul aerian al Turciei a fost încălcat de mai multe ori de aparatul de zbor care a fost ulterior doborât.

Totuşi, oficiali militari ruşi au susţinut că avionul se afla deasupra teritoriului sirian şi că se pare că el a fost lovit de tiruri de artilerie de la sol. Ei au adăugat că pot dovedi că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian 'în toate momentele'.

În presa turcă au apărut imagini cu pilotul şi copilotul avionului rus după ce s-au paraşutat, o altă imagine arătând avionul căzut.

Tensiunile între Turcia şi Rusia au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localităţi turcofone în Siria.

×
Subiecte în articol: su-24 avion rusesc doborât