x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Ambasadorul american convocat după declaraţii ale Washingtonului despre kurzii din Siria

Turcia: Ambasadorul american convocat după declaraţii ale Washingtonului despre kurzii din Siria

09 Feb 2016   •   22:33
Turcia: Ambasadorul american convocat după declaraţii ale Washingtonului despre kurzii din Siria

Ambasadorul Statelor Unite la Ankara a fost convocat marţi la Ministerul turc de Externe după o declaraţie făcută cu o zi înainte de un oficial american afirmând că principalul partid kurd din Siria nu este "terorist", au informat mass-media, potrivit AFP.

Autorităţile turce, care consideră Partidul Uniunii Democratice (PYD) ca o grupare "teroristă", i-au făcut cunoscută "nemulţumirea" în urma unui comentariu al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a precizat cotidianul Hürriyet citând surse diplomatice turce.

Întrebat luni în legătură cu acest subiect, John Kirby a răspuns: "După cum ştiţi, considerăm că PYD nu este o organizaţie teroristă".

În ultimele luni, sprijinul militar acordat de Statele Unite PYD şi miliţiilor acestuia, Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), constituie o sursă periodică de fricţiuni între Washington şi Ankara.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat nemulţumirea săptămâna trecută în faţa presei, denunţând vizita efectuată recent YPG care deţin controlul asupra oraşului sirian Kobane de Brett McGurk, emisarul special al preşedintelui american, Barack Obama, pentru coaliţia internaţională antijihadistă.

"Cum pot avea încredere în voi? Sunt eu partenerul vostru? Ori sunt teroriştii din Kobane?", a întrebat Recep Tayyip Erdogan.

Cu ajutorul sprijinului militar din partea coaliţiei conduse de Washington, kurzii sirieni au respins în urmă cu un an ofensiva grupării Statul Islamic (SI) asupra oraşului Kobane.

În pofida criticilor, Ankara a refuzat să acorde sprijin luptătorilor YPG, consideraţi ca aripa siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce din 1984 o rebeliune pe teritoriul turc.

"PYD este o organizaţie teroristă. YPG sunt o organizaţie teroristă. PYD este ce este şi PKK", a insistat şeful statului turc în faţa jurnaliştilor.

Guvernul de la Ankara se teme că sprijinul militar american le va permite kurzilor sirieni, care deţin în prezent controlul asupra unei vaste regiuni din extremitatea nordică a Siriei de-a lungul frontierei cu Turcia, să îşi extindă în continuare influenţa. AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia pkk kurzi John Kirby kobane