x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militari turci, de rang înalt, arestaţi pentru că au ordonat percheziţionarea unor camioane care transportau arme spre Siria

Militari turci, de rang înalt, arestaţi pentru că au ordonat percheziţionarea unor camioane care transportau arme spre Siria

30 Noi 2015   •   13:10
Militari turci, de rang înalt, arestaţi pentru că au ordonat percheziţionarea unor camioane care transportau arme spre Siria

Autorităţile turce au arestat duminică seara doi generali activi şi un colonel în rezervă, acuzaţi de 'spionaj', 'tentativă de lovitură de stat' şi 'constituirea şi conducerea unei organizaţii teroriste armate', relatează cotidianul Hurriyet, citat de agenţia EFE.

În urma unor acuzaţii similare au fost arestaţi săptămâna trecută şi doi ziarişti, fapt care a declanşat un val de proteste atât în ţară cât şi în străinătate.

Generalii Ibrahim Aydin şi Hamza Celepoglu, precum şi colonelul în rezervă Burhanettin Cihangiroglu, vor fi judecaţi pentru interceptarea şi percheziţionarea unor camioane despre care se presupune că transportau arme pentru rebelii turkmeni sirieni (etnici turci din nordul Siriei). Cei doi generali au publicat în luna mai documente despre interceptarea respectivelor camioane, acţiune executată din ordinul lor în luna ianuarie 2014.

Dar guvernul de la Ankara respinge informaţiile din aceste documente şi consideră publicarea lor un act de trădare, afirmând de asemenea că acele camioane transportau ajutoare umanitare pentru comunitatea turkmenă din nordul Siriei.

Întrucât camioanele erau însoţite de agenţi ai serviciilor secrete, iar transportul era considerat secret de stat, procuratură turcă i-a acuzat pe cei trei de 'spionaj'. Cât despre acuzaţia de 'tentativă de lovitură de stat', aceasta se referă la presupusele lor legături cu mişcarea imamului exilat Fethullah Gulen, fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, dar devenit între timp un opozant înverşunat al acestuia. Autorităţile turce consideră că această mişcare este o 'organizaţie teroristă' al cărei scop final este să preia puterea printr-o lovitură de stat.

În opinia premierului Ahmet Davutoglu, interceptarea acelor camioane a fost un complot ce a avut ca ţintă trei persoane, dintre care una este chiar el, Davutoglu fiind anul trecut în ianuarie ministru de externe. Celelalte două ar fi, conform declaraţiei sale în faţa presei după summitul UE-Turcia, preşedintele Erdogan şi directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Hakan Fidan, iar obiectivul ar fi fost - tot conform premierului turc - trimiterea acestor trei oficiali în faţa Curţii Penale Internaţionale.

×