x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Guvernatorul din Istanbul interzice un marş al diversităţii, invocând motive de securitate

Turcia: Guvernatorul din Istanbul interzice un marş al diversităţii, invocând motive de securitate

24 Iun 2017   •   16:00
Turcia: Guvernatorul din Istanbul interzice un marş al diversităţii, invocând motive de securitate

Guvernatorul oraşului Istanbul a interzis parada anuală a diversităţii programată pentru duminică pe Bulevardul Istiklal din metropolă, invocând preocupări pentru "securitatea cetăţenilor şi a turiştilor" şi pentru "ordinea publică", informează sâmbătă DPA şi AFP. 

În luarea acestei decizii a jucat un rol important şi "o reacţie foarte serioasă" pe reţelele de socializare faţă de marşul preconizat, a mai anunţat biroul guvernatorului. 

În pofida ameninţărilor proferate de grupuri de extremă dreapta, activiştii turci LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali plus q de la identitate sexuală incertă) au promis să ducă la bun sfârşit planurile de a organiza o Pride Parade la Istanbul în această duminică. 

Săptămâna trecută, Alperen Hearths, un grup de extremă dreapta având legături cu un partid politic ultranaţionalist, a ameninţat că va împiedica desfăşurarea marşului diversităţii chiar şi dacă acesta va fi aprobat de guvern. Parada coincide cu sărbătoarea de Eid al-Fitr care marchează încheierea lunii Ramadanului. 

Marşuri ale diversităţii au avut loc la Istanbul timp de mai bine de un deceniu până în 2015, când poliţia a dispersat participanţii la marş, folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Şi anul trecut marşul diversităţii a fost interzis de biroul guvernatorului, care a invocat la acea vreme tot motive de securitate. 

Turcia, guvernată de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamist), este oficial un stat secular, dar cu o populaţie majoritar musulmană. Homosexualitatea nu este interzisă, dar au existat acuzaţii de discriminare la adresa acestei comunităţi, comentează DPA.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: turcia instanbul mars al diversitatii