x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia refuză să-i protejeze pe aliații SUA

Turcia refuză să-i protejeze pe aliații SUA

de Şerban Mihăilă    |    09 Ian 2019   •   13:00
Turcia refuză să-i protejeze pe aliații SUA

Divergențele tot mai numeroase apărute anul trecut în relația dintre Turcia și Statele Unite riscă să se adâncească încă de la începutul lui 2019. Președintele Turciei a respins pe un ton vehement condiția impusă de americani pentru retragerea din Siria, după ce administrația de la Washington le-a cerut turcilor să protejeze pe teritoriul sirian milițiile kurde aliate cu SUA, considerate însă de Ankara grupări teroriste.

Declarațiile făcute la sfârșitul săptămânii trecute de către consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Bolton, sunt „de neacceptat” și „o mare greșeală”, a tunat ieri, într-un discurs rostit în fața propriului Parlament, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Afirmațiile făcute de Bolton în Israel „sunt inacceptabile pentru noi și imposibil de digerat”, a spus Erdogan, la numai două zile după ce consilierul prezidențial american adăuga o condiție pentru retragerea SUA din Siria, anunțată inițial de Donald Trump fără solicitarea unor garanții din partea părților implicate în conflictul sirian. Chiar înainte de a ateriza la Ankara, unde s-a aflat ieri pentru o întrevedere cu omologul său turc, John Bolton l-a contrazis aparent pe șeful său, susținând că americanii nu se vor retrage din Siria până când nu vor primi garanții că Turcia nu-i va ataca pe aliații lor kurzi din „Unitățile de Apărare ale Poporului Kurd” (YPG), grupare considerată „teroristă” de către Ankara. Este însă greu de crezut că Bolton a impus această condiție fără aprobarea directă a Casei Albe, într-un moment când Trump, cunoscut pentru rapiditatea cu care își schimbă deciziile, este criticat pe plan intern pentru intenția de a-și abandona aliații kurzi. La 19 decembrie 2018, Trump anunţa retragerea celor circa 2.000 de militari americani desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei, în cea mai mare parte forţe speciale care iau parte la lupta contra teroriștilor din Stat Islamic, precum şi la pregătirea forţelor locale în zonele recucerite de la jihadişti. De cealaltă parte, turcii susțin însă că YPG este extensia siriană a „Partidului Muncitorilor din Kurdistan”, organizație clasificată drept teroristă, atât de Turcia, cât și de SUA. De altfel, Erdogan a adăugat ieri că americanii n-au habar despre cine sunt cu adevărat milițiile YPG și alte grupări kurde. „Dacă SUA îi consideră «frații kurzi», atunci americanii au halucinații”, a precizat el.

Alungați din bazele lor

Mai mult, potrivit publicației turce „Hurriyet”, Turcia urma să ceară ieri Statelor Unite să predea Ankarei bazele sale din Siria sau să le distrugă, solicitare care ar putea complica și mai mult tratativele în privința retragerii trupelor americane. „Predaţi-le sau distrugeţi-le”, titrează „Hurriyet”, referindu-se la cele 22 de baze militare americane din Siria. Sub acoperirea anonimatului, publicaţia citează surse potrivit cărora Turcia se teme și nu va accepta ca Washingtonul să predea bazele sale miliţiilor YPG.

Refuzul SUA de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, precum și coaliția antiamericană strânsă de Turcia contra politicii proisraeliene a Casei Albe au zdruncinat, anul trecut, relațiile dintre cele două părți.

×