x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia scapă de jihadişti francezi

Turcia scapă de jihadişti francezi

10 Dec 2019   •   18:00
Turcia scapă de jihadişti francezi

Unsprezece presupuşi jihadişti francezi care erau deţinuţi în Turcia au fost retrimişi luni spre ţara lor natală, a anunţat Ministerul de Interne turc, informează AFP.

„Expulzarea de combatanţi terorişti străini continuă. În acest cadru, 11 cetăţeni francezi au fost retrimişi” spre ţara lor, a anunţat ministerul turc, într-un comunicat. Decizia de a-i expulza pe aceşti cetăţeni francezi suspectaţi că fac parte din gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a fost anunţată de un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Interne la 11 noiembrie, atunci când Ankara a început să retrimită spre ţările lor presupuşi jihadişti străini aflaţi în detenţie în Turcia. O sursă de la Paris apropiată acestui dosar a dezvăluit că aceşti cetăţeni francezi pe cale să fie expulzaţi de Turcia sunt „majoritatea femei”. Unele dintre aceste persoane se află în închisori „de mult timp”, iar altele au sosit „ceva mai recent”, precizase această sursă. Toate aceste persoane vor fi interpelate şi judecate la sosirea lor în Franţa, în cadrul „protocolului Cazeneuve”. Semnat în 2014, acest acord de cooperare poliţistă între Paris şi Ankara permite ca jihadişti ce revin din Siria prin Turcia să fie imediat arestaţi la întoarcerea lor.

Suspectată multă vreme că i-a lăsat pe jihadişti să traverseze frontiera pentru a ajunge în Siria după izbucnirea conflictului din 2011, Turcia, lovită de mai multe atentate comise de SI, s-a raliat în 2015 coaliţiei antijihadiste.

 

×