x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: SUA să nu sacrifice relaţiile pentru "teroristul" Gulen

Turcia: SUA să nu sacrifice relaţiile pentru "teroristul" Gulen

09 Aug 2016   •   12:35
Turcia: SUA să nu sacrifice relaţiile pentru "teroristul" Gulen
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Turcia a avertizat marţi SUA, prin vocea ministrului său de justiţie, să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza "teroristului" Fethullah Gulen, care s-ar afla, potrivit Ankarei, la originea loviturii de stat eşuate în 15 iulie, relatează AFP.


"Dacă Gulen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relaţiile (bilaterale) din cauza acestui terorist", a declarat Bekir Bozdag agenţiei de presă Anadolu, subliniind că sentimentul antiamerican în rândurile populaţiei turce a atins un punct culminant din cauza acestui diferend între cei doi aliaţi din cadrul NATO. "Revine părţii americane atribuţia de a împiedica acest sentiment să se transforme în ură", a spus ministrul.

Puciul ratat, despre care Ankara afirmă că ar fi fost pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA din 1999, a tensionat brusc raporturile turco-americane.

Un ministru turc nu a ezitat chiar să afirme că "Statele Unite se află în spatele tentativei de lovitură de stat", în timp ce un fost şef de stat major a sugerat implicarea CIA în puciul ratat.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan - care a acuzat Washingtonul că îl "hrăneşte" şi îl "protejează" pe inamicul său numărul unu, cândva un fost aliat - a dat de înţeles SUA că un refuz de a-l extrăda pe fostul imam ar avea consecinţe asupra relaţiilor bilaterale. Ankara a trimis în SUA mai multe dosare pentru a obţine extrădarea acestuia.

Ministrul turc al justiţiei a indicat totodată că "autorităţile americane studiază cu seriozitate cererea noastră de extrădare". Dar Bekir Bozdag a adăugat că, "de acum înainte, Gulen şi-a pierdut caracterul de marionetă, el nu mai este utilizabil de către SUA, nici de vreo altă ţară". "Dacă Gulen nu este extrădat, aceasta va avea un impact defavorabil asupra raporturilor" între cele două ţări, a insistat el.

Potrivit Ankarei, acest opozant turc retras în Pennsylvania (nord-estul SUA) ar fi creierul recentei lovituri de stat eşuate, soldată cu 273 de morţi şi 2.000 de răniţi. Fostul imam neagă orice implicare în puciul ratat din 15 iulie.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia erdogan gulen terorist ankara nato