x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia, tot mai departe de Europa

Turcia, tot mai departe de Europa

18 Aug 2016   •   19:30
Turcia, tot mai departe de Europa

Turcia are înainte un drum lung și dificil pentru a obține liberalizarea regimului de vize pentru Uniunea Europeană, iar perspectivele imediate nu sunt strălucite, a declarat, marți, ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Michael Roth a spus că, încă de la încheierea acordului privind migrația, a fost extrem de clar în privința faptului că eliminarea vizelor de scurtă ședere pentru turci poate avea loc numai după îndeplinirea celor 72 de criterii impuse de UE. "Turcia are înainte un drum foarte lung și dificil. Criteriile trebuie îndeplinite și, în prezent, situația nu arată bine", a afirmat el. "Atât timp cât cele 72 de criterii nu sunt îndeplinite — și câteva dintre ele sunt încă deschise — nu poate exista liberalizarea vizelor", a adăugat ministrul german. În același timp, Roth a precizat că este important să se mențină canale de comunicare deschise cu Turcia, care va rămâne un partener important, atât prin prisma crizei refugiaților, cât și a prezenței celor trei milioane de persoane cu origini turce în Germania. Ministrul de finanțe, Wolfgang Schauble, membru al Uniunii creștin-democrate, a declarat, la rândul lui, că este important să se continue colaborarea cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a asigura ajutorul lui în gestionarea afluxului din refugiați din țări precum Siria și Irak. "Nu-mi place deloc ce face Erdogan, dar nu sunt de acord că ar trebui să încheiem cooperarea cu el", a spus Schauble, marți seara, la un eveniment electoral. "Este în interesul nostru să continuăm să lucrăm împreună", a adăugat el.

Ankara a avertizat că Turcia ar putea denunța acordul pentru limitarea fluxului refugiați, dacă UE nu va liberaliza regimul vizelor până în octombrie.

"Turcia are înainte un drum foarte lung și dificil pentru liberalizarea regimului de vize” - Michael Roth

×
Subiecte în articol: turcia europa