x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va recurge la rezervele Băncii Centrale pentru a acoperi deficitul (Reuters)

Turcia va recurge la rezervele Băncii Centrale pentru a acoperi deficitul (Reuters)

13 Mai 2019   •   17:32
Turcia va recurge la rezervele Băncii Centrale pentru a acoperi deficitul (Reuters)

Guvernul turc lucrează la un act legislativ privind transferul a aproximativ 40 de miliarde lire (6,6 miliarde dolari) din rezervele Băncii Centrale pentru susţinerea bugetului, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali din domeniul economic.

Potrivit surselor citate de Reuters, deficitul bugetar este mai grav decât se preconiza. Deocamdată nu este clar când anume va ajunge în Parlament actul normativ, însă una din surse a apreciat că acest lucru se va întâmpla "în curând". 

Economia Turciei a intrat în recesiune la finele anului trecut după ce lira s-a depreciat semnificativ. Moneda turcă este din nou sub presiune, unul dintre motive fiind şi îngrijorările referitoare la rezervele valutare în scădere ale Băncii Centrale, instituţie care nu va mai putea apăra moneda în cazul unor noi crize.

"Banca Centrală a Turciei are rezerve legale în valoare de aproximativ 40 de miliarde lire. Transferul acestor sume către bugetul administraţiei centrale pe 2019 este considerat a fi o măsură adecvată. Măsura este destinată îmbunătăţirii şi consolidării bugetului", a declarat una din sursele citate de Reuters.

Rezervele legale sunt separate de rezervele valutare şi reprezintă sumele puse deoparte de Banca Centrală a Turciei din profituri şi sunt destinate să fie utilizate în circumstanţe excepţionale.

Acest transfer ar reprezenta a doua măsură de acest fel a autorităţilor de la Ankara pentru a susţine bugetul. În luna ianuarie, Banca Centrală a Turciei a transferat aproximativ 37 miliarde lire din profitul său către Trezorerie, cu trei luni mai devreme decât era programat acest transfer.

"Nu ţin minte ca până acum să fi fost utilizate vreodată rezervele legale ale Băncii Centrale. Este nevoie de un act legislativ pentru transferul rezervelor legale ale Băncii Centrale. Noul act legislativ ar urma să fie prezentat în curând în Parlament", a declarat una din surse.

Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al acestui an Turcia a înregistrat un deficit bugetar de 36,2 miliarde lire iar analiştii se aşteaptă ca până la finele acestui an deficitul bugetar să se majoreze până la 80,6 miliarde lire.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia rezerve banca centrala deficit