x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turiști încuiați în hoteluri, amenzi și pedepse cu închisoarea

Turiști încuiați în hoteluri, amenzi și pedepse cu închisoarea

de Şerban Mihăilă    |    26 Feb 2021   •   07:46
Turiști încuiați în hoteluri, amenzi și pedepse cu închisoarea

La un an de la declanșarea pandemiei, restricțiile draconice continuă să provoace frustrare în rândul călătorilor de pretutindeni și să paralizeze activitatea companiilor aeriene. Teama față de mutațiile extrem de infecțioase ale coronavirusului duc mai degrabă la impunerea unor izolări forțate tot mai lungi și mai stricte decât la relaxarea măsurilor de carantinare. Deși campaniile de vaccinare au încurajat state precum Marea Britanie și Israel să examineze mai multe planuri de redeschidere, autoritățile din întreaga lume recurg la măsuri dure, în încercarea de a opri infiltrarea variantelor periculoase de COVID-19 prin modelele de carantinare deja existente.

 

Ploaia de întrebări care planează asupra eficienței vaccinurilor contra tulpinilor mutante provenite din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia a deschis un nou front de luptă în domeniul sănătății publice și dă o lovitură grea speranțelor într-o reîntoarcere rapidă la normalitate, în cazul călătoriilor aeriene internaționale. Deși șeful executivului de la Londra, Boris Johnson, preciza la începutul săptămânii că, foarte probabil, călătoriile externe ar putea începe în jur de 17 mai, declanșând un val de rezervări pentru cursele aeriene, Regatul Unit a instaurat recent cele mai drastice măsuri de frontieră din timpul pandemiei, impunând carantina de 10 zile la hotel pentru britanici, irlandezi, precum și pentru cetățenii străini care sosesc dintr-o lungă listă de state. Aceștia trebuie să achite nota de plată, în valoare 1.750 de lire sterline, pentru carantină la hotel, riscând, în caz contrar, o amendă de 10.000 de lire sau zece ani de închisoare, notează Bloomberg. 

 

Noi măsuri dure

Între timp, în părți ale lumii care au reușit să se protejeze cel mai bine contra coronavirusului, măsurile de carantinare s-au înăsprit, iar liderii politici dau dovadă de prudență atunci când sunt presați să ofere date exacte pentru reluarea călătoriilor internaționale. Oficialitățile orașului australian Melbourne, spre exemplu, trasează planuri pentru construirea unor facilități vamale de izolare în afara metropolei, iar Hong Kong a trecut deja la o politică extremă: carantinarea, timp de 21 de zile, la hotel, a tuturor rezidenților sosiți din afara Chinei. Nici în Canada lucrurile nu stau mai bine. Începând din 22 februarie, pasagerii zborurilor care sosesc în țară trebuie să plătească trei nopți la un hotel agreat de guvern, în cadrul carantinei obligatorii de 14 zile. Concomitent, guvernul din Noua Zeelandă ia în calcul să-i oblige pe călătorii veniți din țări străine să stea izolați în casă, chiar și după terminarea celor 14 zile de carantină obligatorie la hotel. Și în Vietnam, oricine intră în țară trebuie să stea pe propria cheltuială în carantină, timp de 21 de zile. Schimbarea constantă a măsurilor de carantinare aruncă în haos companiile internaționale de zbor și orarul acestora. „Cathay Pacific Airways”, spre exemplu, a eliminat săptămâna aceasta cursele spre Vancouver, San Francisco și alte orașe și a introdus un ciclu obositor de ture pentru membrii echipajelor sale, în încercarea de a evita noile reguli de carantină din Hong Kong. Angajații se pot oferi voluntar pentru ture de muncă de 21 de zile, în timpul cărora stau la hotelurile companiei, de câte ori zboară în Hong Kong. Acest ciclu este urmat de 14 zile de carantină în alt hotel și de 14 zile libere. 

 

Speranța în vaccin

În același timp, speranța în efectele campaniilor de vaccinare aflate în plină derulare crește pe zi ce trece. În anumite state, autoritățile se pregătesc de relaxarea măsurilor. Taiwan, care a avut doar nouă decese provocate de COVID-19, ar putea să-și relaxeze controalele la graniță începând de luna viitoare, în timp ce regiunea administrativă autonomă Macao nu mai recurge la carantină pentru călătoriile din alte părți ale Chinei. La rândul lor, autoritățile din Thailanda, țară dependentă în mare parte de turism, se gândesc să renunțe la cele două săptămâni de izolare pentru turiștii vaccinați. 

 

„Pașapoartele de vaccinare”, motiv de scandal

Cerințele total diferite, impuse de fiecare stat în parte, pun bețe în roate încercării companiilor aeriene de a găsi o soluție globală standardizată pentru reluarea normală a zborurilor. Propunerea Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA) ca toți călătorii care prezintă teste sau certificate de vaccinare să nu mai fie carantinați nu are deocamdată suficientă susținere, chiar dacă este sprijinită cu putere de țări ce depind aproape în totalitate de turism. Liderii UE urmau să se pună de acord, joi, să lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetăţenii UE care s-au vaccinat contra COVID-19, în condiţiile în care ţările din sudul blocului comunitar care depind puternic de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic de vară. Nu s-a stabilit însă niciun calendar concret în această privință. În același timp, însă, Germania şi Franţa au transmis, încă de miercuri, că vaccinarea nu va fi obligatorie, excluzând posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate, în contextul în care experţii în materie de drept avertizează asupra riscului limitării libertăţilor şi ajungerii la situaţii discriminatorii. „Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate este încă mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinarea, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. La rândul său, administraţia de la Paris a respins ideea vaccinării obligatorii şi posibilitatea acordării de privilegii persoanelor vaccinate, argumentând că acest lucru ar fi o limitare a libertăţilor. Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă introducerea aşa-numitelor „paşapoarte de vaccinare”, deoarece nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului şi nici cât durează imunitatea. În plus, nu este clar nici cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Mai mult, unele persoane au contraindicaţii privind vaccinarea.

 

Guvernele se concentrează acum asupra prevenirii răspândirii coronavirusului peste granițe. Sunt puține speranțe pentru o revenire iminentă la normalitate.” 

Alexandre de Juniac, director general IATA

 

×