x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uber își va pierde licența în această noapte într-o mare metropolă a lumii

Uber își va pierde licența în această noapte într-o mare metropolă a lumii

25 Noi 2019   •   15:25
Uber își va pierde licența în această noapte într-o mare metropolă a lumii

Companiei de taximetrie Uber îi va expira licența temporară de operare în Londra în această seară, la ora 23.59, și nu i se va mai acorda un nou permis din cauza încălcării măsurilor de siguranță, după cum a anunțat autoritatea de transport a metropolei. Uber a declarat că va contesta în instanță decizia autorității și astfel va avea voie să continue să funcționeze pe parcursul procesului. 

S-a constatat că în peste 14.000 de călătorii, șoferii de la Uber au încărcat fotografii cu ei în aplicație, conducând mașini pe care nu erau înregistrați, ceea ce înseamnă că pasagerii au mers cu șoferi care nu erau autorizați de companie, arată Tranport for London, care a transmis că nu are încredere că nu vor apărea probleme similare în viitor, relatează metro.uk. 

„În calitate de autoritate de reglementare a serviciilor de închiriere private din Londra, astăzi trebuie să luăm o decizie cu privire la situația în care Uber poate deține o licență de transport pasageri. Securitatea este prioritatea noastră absolută. Deși recunoaștem că Uber a adus îmbunătățiri sistemului, este inacceptabil faptul că a permis efectuarea unor curse cu șoferi neasigurați", a declarat Helen Chapman, director de licențe, reglementări și taxări la TfL.

Aceasta a mai adăugat faptul că autoritatea va supraveghea atent compania în viitor. "Nu putem fi siguri că probleme similare nu se vor repeta în viitor. Dacă aleg să conteste decizia, Uber va avea ocazia să demonstreze public, în fața unui judecător, dacă a instituit măsuri eficiente pentru eliminarea potențialelor riscuri de siguranță pentru pasageri. În cazul în care face apel, compania poate funcționa în continuare, așa încât va trebui să o supraveghem atent pentru a ne asigura că managementul a implementat controale solide pentru ca siguranța clienților să nu fie compromisă în timpul oricăror modificări ale aplicației mobile", a spus Chapman. 

Este pentru a doua oară în doi ani când Uber își pierde licența în Marea Britanie. Compania, cu sediul central în Silicon Valey, SUA, are la dispoziție 21 de zile pentru a face apel și a putea să-și desfășoare activitatea mai multe luni, până la pronunțarea sentinței.

Uber și TfL se află într-o confruntare de lungă durată, după ce autoritatea londoneză a respins în 2017 o solicitare de reînnoire a licenței, invocând deficiențe în raportarea de către Uber a unor infracțiuni grave și verificări insuficiente ale șoferilor. Un judecător a acordat apoi, în 2018, o licență de probă pentru 15 luni societății, după ce aceasta a adus mai multe modificări. În septembrie 2019, TfL i-a acordat o prelungire de numai două luni și a impus condiții suplimentare care vizează modul de efectuare a curselor, asigurarea de călătorie, verificări ale documentelor șoferilor. Uber a promis că va introduce măsuri care să permită raportarea abuzurilor, instruiri în materie de siguranță pentru șoferi și o legătură directă cu serviciile de urgență. 

„Decizia TfL de a nu reînnoi licența Uber la Londra este greșită. Ne-am schimbat fundamental afacerea în ultimii doi ani și stabilim standardul pentru siguranță. TfL a considerat că suntem un operator potrivit cu doar două luni în urmă. În numele celor 3,5 milioane de utilizatori ai aplicației și 45.000 de șoferi autorizați care depind de Uber la Londra, vom continua să funcționăm normal și vom face tot ce putem pentru a lucra cu TfL și a rezolva această situație”, a spus directorul general regional al Uber pentru nordul și estul Europei, Jamie Heywood

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că deși această decizie este nepopulară pentru clienții Uber, siguranța lor este mai importantă. „Regulamentele există pentru siguranța locuitorilor, iar respectarea deplină a standardelor stricte ale TfL este esențială dacă operatorii privați vor licența de funcționare în Londra.”

Steve McNamara, secretarul general al Asociației de șoferi de taxi autorizați susține că prin această decizie londonezii vor circula în siguranță. „Operatorii nepotriviți nu pot scăpa de responsabilități. Uber a avut 17 luni pentru a respecta condițiile permisului temporar și, totuși, a pus în pericol pasagerii, lăsându-i pe șoferii neautorizați să conducă.”

 

 


 

 

×
Subiecte în articol: uber