x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina îi cere Rusiei "să-şi recunoască responsabilitatea" în doborârea cursei aviatice MH17

Ucraina îi cere Rusiei "să-şi recunoască responsabilitatea" în doborârea cursei aviatice MH17

19 Iun 2019   •   18:40
Ucraina îi cere Rusiei "să-şi recunoască responsabilitatea" în doborârea cursei aviatice MH17

Kievul i-a cerut miercuri Moscovei "să-şi recunoască responsabilitatea" pentru prăbuşirea cursei aviatice MH17 doborâte de o rachetă rusă în 2014 deasupra estului separatist al Ucrainei, după ce ancheta internaţională a identificat patru suspecţi, dintre care trei cetăţeni ruşi, informează AFP.

"Îi cerem Federaţiei Ruse să-şi recunoască responsabilitatea" şi "să înceapă să coopereze cu ancheta" internaţională asupra acestei tragedii, a declarat într-un comunicat diplomaţia ucraineană, după ce echipa de anchetatori a calificat drept suspecţi trei ruşi şi un ucrainean, toţi comandanţi în cadrul forţelor separatiste proruse. 

Echipa internaţională de anchetatori care investighează doborârea de către o rachetă rusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei în 2014 a făcut publice miercuri numele a patru suspecţi: cetăţenii ruşi Igor Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov şi cetăţeanul ucrainean Leonid Harcenko. Suspecţii sunt consideraţi responsabili că au adus un sistem antiaerian de rachete BUK din Rusia în zona de conflict din estul Ucrainei. Sistemul de rachete a provenit de la armata rusă şi a fost folosit pentru a doborî avionul deasupra unei zone controlate de rebelii susţinuţi de Moscova, conform echipei de investigaţie.

Prin declararea drept suspect a lui Igor Ghirkin, anchetatorii au vizat unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor de la începutul conflictului cu armata ucraineană în urmă cu cinci ani şi, probabil, reprezentantul lor cel mai mediatizat la acea dată. Cunoscut sub numele de război "Strelkov", acest rus de 48 de ani este fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB). El a organizat primele miliţii armate cu voluntari veniţi din Rusia şi Crimeea, la începutul rebeliunii separatiste din estul Ucrainei, în 2014.

Supranumit, printre alte pseudonime, "Hmurîi" (Morocănosul), rusul Serghei Dubinski, 56 de ani, este veteran al războiului sovietic din Afganistan şi al primului război din Cecenia, unde l-a cunoscut pe Ghirkin. Folosind şi numele de Serghei Petrovski, el era la vremea doborârii avionului responsabil al serviciilor de informaţii ale separatiştilor Republicii autoproclamate Doneţk, având legături şi cu spionajul militar rus GRU.

Oleg Pulatov, supranumit "Ghiurza" (Viperă), 52 de ani, este un fost ofiţer al forţelor armate ruse. În vara lui 2014 el era unul dintre adjuncţii lui Dubinski în cadrul serviciilor de informaţii ale separatiştilor. El ar fi ajutat la transportarea sistemului BUK în Ucraina şi, după prăbuşire, a securizat zona unde au căzut rămăşiţele MH17.

Ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Krot" (Cârtiţa), 47 de ani, era de asemenea legat de serviciile de informaţii ale separatiştilor în momentul doborârii zborului MH17. El a ajutat la transport şi la evacuarea, după prăbuşire, a sistemului BUK.

Un avion Boeing, aparţinând Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra zonei de conflict din estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit.

Olanda şi Australia, ai cărei 38 de rezidenţi figurează printre victime, au acuzat în mod deschis Rusia că este responsabilă de moartea cetăţenilor lor după dezvăluirile JIT. Pentru prima oară, responsabilitatea pentru această tragedie este imputată Moscovei, care a negat vehement orice implicare, dând vina pe Kiev.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia mh17