x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina - Iuscenko, invingator

Ucraina - Iuscenko, invingator

27 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
Liderul Opozitiei si al "revolutiei portocalii" din Ucraina a fost desemnat prin vot democratic sa preia fraiele puterii din mainile actualului presedinte in exercitiu, Leonid Kucima. Dupa numararea a 99% dintre voturi, liderul Opozitiei, care nu a cheltuit mai mult de 46 de milioane de dolari pentru campania sa, obtinuse duminica 52,38% dintre voturi.
INVINGATORI. Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko, simbolurile opozitiei ucrainene, bucurosi de victorie
"Prima veste: am reusit", a anuntat prooccidentalul Viktor Iuscenko de la sediul sau de campanie din Kiev. Dupa numararea a 98% dintre voturi, liderul Opozitiei, care nu a cheltuit mai mult de 46 de milioane de dolari pentru campania sa, obtinuse duminica 52,38% dintre voturi. Comparativ, contracandidatul sau, premierul Viktor Ianukovici, nu a reusit sa stranga mai mult de 43,82% dintre sufragii, majoritatea obtinute din partea regiunilor rusofone. Cu o participare de 77,29% dintre cele aproximativ 38 de milioane de ucraineni cu drept de vot, scrutinul din 26 decembrie a pus capat crizei politice instaurate la Kiev.

REACTII. "Va recunoaste invinsul rezultatul sau va incerca din nou sa il conteste scotand oamenii in strada", se intreaba cotidianul Sevodnia, unul dintre ziarele cu cel mai mare tiraj din Ucraina. In vecina Rusie, presa nu s-a abtinut de la comentarii patetice. Kommersant si Izvestia echivaleaza esecul prorusului Ianukovici, care a cheltuit pentru campania sa aproape 400 de milioane de dolari, cu esecul inregistrat de specialistii in imagine pe care Moscova i-a trimis la Kiev pentru a ajuta la campania candidatului Puterii. "Imaginea baiatului nostru, Ianukovici, si a dusmanului Rusiei, Iuscenko, in solda americanilor (...) nu functioneaza decat in Rusia, unde acestia sunt obisnuiti sa castige", dar nu si in Ucraina, scrie Izvestia. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe