x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Ucrainei şi-a dat demisia. Preşedintele poate convoca alegeri anticipate

Premierul Ucrainei şi-a dat demisia. Preşedintele poate convoca alegeri anticipate

de Alina-Elena Vasiliu    |    24 Iul 2014   •   18:42
Premierul Ucrainei şi-a dat demisia. Preşedintele poate convoca alegeri anticipate
Sursa foto: Premierul Ucrainei şi-a dat demisia. Preşedintele poate convoca alegeri anticipate

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a demisionat, joi, din fruntea Guvernului, în urma dizolvării coaliţiei guvernamentale pro-europene, scrie Agerpres, citând Ria-Novosti şi ITAR-TASS.

Iaţeniuk a precizat că premierul şi guvernul din care face parte sunt obligaţi să demisioneze, deoarece fosta coaliţie a republicii parlamentar-prezidenţiale s-a destrămat, iar o nouă coaliţie nu s-a format încă. Majoritatea din Parlament a refuzat să voteze o rectificare bugetară solicitată de Guvern.

Fracţiunile parlamentare Udar şi Svodova, împreună cu o serie de parlamentari din Batkivşina şi din afara fracţiunilor, au anunţat retragerea din coaliţia parlamentară. Această acţiune permite demararea procedurii de dizolvare a Radei Supreme - Parlamentul Unicameral al Ucrainei.

Legislaţia ucraineană prevede că, dacă, timp de o lună, nu se formează o nouă coaliţie, preşedintele are dreptul de a întrerupe anticipat împuternicirile Radei Supreme şi de a convoca alegeri parlamentare anticipate.

Interimatul funcţiei de premier al Ucrainei va fi asigurat de vicepremierul Vladimir Groisman, ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a anunţat ministrul de Interne al Ucrainei, pe pagina sa de Facebook. Numirea a fost făcută în cadrul unei şedinţe de guvern.

×