x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană, acord pentru livrarea gazelor ruseşti până în martie 2015

Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană, acord pentru livrarea gazelor ruseşti până în martie 2015

31 Oct 2014   •   08:01
Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană, acord pentru livrarea gazelor ruseşti până în martie 2015

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat aseară un acord pentru a asigura livrarea de gaz rusesc către Ucraina până în martie 2015, scrie Russia Today. Textul a fost semnat de miniştrii energiei din cele două ţări, Aleksandr Novak din Rusia şi Iuri Prodan din Ucraina, şi de comisarul european pentru energie Günther Oettinger. La semnarea acordului a mai fost prezent Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.

Ulterior, a fost semnat un act adiţional la contractul dintre grupurile de gaz rusesc Gazprom şi ucrainean Naftogaz de şefii celor două companii, Aleksei Miller şi Andrii Kobolev.

"Responsabilitatea politică, logica de cooperare şi sensul economic au prevalat", a estimat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă. "Acesta este un pas important pentru securitatea noastră energetică", a asigurat el, declarând că "nu există niciun motiv" pentru europeni să sufere de frig în această iarnă.

Barroso şi-a exprimat "speranţa că acest acord va spori încrederea între Ucraina şi Rusia". "Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk" pentru încetarea focului în estul separatist al Ucrainei "ar trebui acum să fie prioritatea", a adăugat el.

Oettinger a declarat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, inclusiv plata datoriei de gaze a Ucrainei către Rusia şi livrările de gaze până în martie. Preţul a fost stabilit la 385 dolari pentru 1.000 m3. El a precizat că Ucraina "este în măsură să facă aceste plăţi".

×
Subiecte în articol: gaze Rusia ucraina acord