x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina şi Rusia s-au pus de acord asupra unui preţ provizoriu pentru livrările de gaz

Ucraina şi Rusia s-au pus de acord asupra unui preţ provizoriu pentru livrările de gaz

19 Oct 2014   •   11:34
Ucraina şi Rusia s-au pus de acord asupra unui preţ provizoriu pentru livrările de gaz

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a confirmat că a ajuns la un acord cu Rusia, cu ocazia convorbirilor de la Milano, cu privire la preţul provizoriu al gazului rusesc livrat Ucrainei şi a asigurat că aceasta va permite încheierea rapidă a conflictului lor gazier, relatează AFP, citată de Agerpres. 'În baza acestor consultări, pot spune că Ucraina va avea gaz, va avea căldură', a asigurat preşedintele într-un interviu difuzat sâmbătă seară de televiziunile ucrainene. La capătul discuţiilor de la Milano de vineri cu Poroşenko, liderul rus Vladimir Putin anunţase deja realizarea unor 'progrese' şi 'un acord referitor la condiţiile de reluare a livrărilor de gaze, cel puţin pe perioada iernii'.

Gigantul rus Gazprom şi-a sistat în iunie livrările de gaz către Kiev, care a refuzat creşterea de preţ decisă de Moscova după sosirea la putere a proeuropenilor în Ucraina în februarie şi a acumulat o datorie grea. În ceea ce priveşte preţul, 'am ajuns la un acord, iar poziţia ucraineană a fost de facto acceptată: să vorbim doar de iarnă şi să fixăm preţul la 385' de dolari pentru mia de metri cubi, a declarat Poroşenko. 'Ruşii au acceptat'.

Şeful de stat a explicat că pentru perioada de vară, când cererea e mai redusă, Kievul şi-ar dori un preţ de 325 de dolari, principiu refuzat de Moscova. În prezent, preţul este fixat la 485 de dolari. Poroşenko a discutat de mai multe ori vineri cu Putin, în prezenţa unor lideri europeni, dar şi individual, pe marginea summitului ASEM de la Milano. Cei doi responsabili au anunţat progrese realizate pe tema conflictului gazier, fără a atinge un acord complet, şi negocieri programate marţi la Bruxelles la nivel ministerial.

×
Subiecte în articol: ucraina gaze