x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE adoptă măsuri punitive împotriva Turciei ca urmare a forajelor off-shore în apele teritoriale ale Ciprului

UE adoptă măsuri punitive împotriva Turciei ca urmare a forajelor off-shore în apele teritoriale ale Ciprului

15 Iul 2019   •   21:30
UE adoptă măsuri punitive împotriva Turciei ca urmare a forajelor off-shore în apele teritoriale ale Ciprului

Uniunea Europeană a convenit luni să adopte măsuri punitive împotriva Turciei, inclusiv reduceri de fonduri, drept răspuns pentru activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze off-shore în largul Ciprului, foraje considerate de blocul comunitar ca fiind ilegale, transmite agenţia DPA.

Astfel, miniştrii europeni de externe au decis suspendarea negocierilor cu Turcia pentru un acord privind transportul aerian, diminuarea fondurilor alocate acestei ţări în virtutea statutului ei de ţară candidată la UE şi restricţionarea creditelor acordate de Banca Europeană de Investiţii. 

Guvernul cipriot a cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva Turciei, după ce această ţară a trimis două nave să facă explorări în apele considerate de Cipru ca fiind zona sa economică exclusivă. În replică, Turcia consideră că această activitate este conformă dreptului internaţional.

Conform experţilor, în respectiva zonă ar exista zăcăminte de gaze naturale estimate la circa 227 de miliarde de metri cubi.

Descoperirea acestor zăcăminte de gaze off-shore a acutizat tensiunile privind insula Cipru, divizată din 1974 între sudul predominant grec şi aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia ue