x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE ameninţă că va reacţiona la posibilele tarife vamale suplimentare impuse de SUA

UE ameninţă că va reacţiona la posibilele tarife vamale suplimentare impuse de SUA

01 Oct 2019   •   21:50
UE ameninţă că va reacţiona la posibilele tarife vamale suplimentare impuse de SUA

Oficialii Uniunii Europene şi-au pierdut speranţa că vor putea ocoli tarifele vamale suplimentare ce ar urma să fie introduse de SUA pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi „subvenţii ilegale” acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic „Airbus”, transmite Bloomberg.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström, a declarat marţi jurnaliştilor prezenţi la Bruxelles că se aşteaptă ca Organizaţia Mondială a Comerţului să anunţe în cursul acestei săptămâni o cifră concretă cu privire la sancţiunile comerciale pe care SUA le poate impune pentru bunurile importate din Uniunea Europeană, ca reacţie la subvenţii ilegale acordate „Airbus”.

„Nu am primit un răspuns pozitiv” la propunerea de soluţionare amiabilă, a declarat Malmström, la finalul unei reuniuni cu miniştrii Comerţului din UE.

Noile tarife suplimentare ar urma să intre în vigoare încă de luna aceasta, a mai spus Malmström. Dacă acest lucru se va întâmpla, UE va reacţiona la fel în 2020, atunci când OMC va anunţa o decizie în dosarul care priveşte disputa dintre UE şi SUA pe tema subvenţiilor acordate de Washington pentru constructorul aeronautic american „Boeing”.

„Analizăm toate domeniile în care am putea reacţiona, dar atât timp cât tarifele vamale americane nu intră în vigoare dăm prioritate unei soluţii negociate”, a declarat Cecilia Malmström într-o conferinţă de presă. „Există întotdeauna riscul ca situaţia să escaladeze”, a mai spus ea, adăugând că decizia OMC cu privire la subvenţiile acordate „Airbus” „ar putea fi anunţată mâine”.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane „Airbus” şi „Boeing”. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari celor doi producători de avioane, în idee de a-i ajuta să dobândească un avantaj pe piaţă, şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, OMC urmează să permită SUA să impună tarife vamale suplimentare pentru bunuri din Uniunea Europeană cu o valoare comercială anuală de aproximativ opt miliarde de dolari. Tarifele ce vor fi impuse de Washington vor viza avioanele „Airbus” şi componentele pentru aeronave de la fabricile, precum şi o serie de bunuri cum ar fi vinul, brânza, şi produse de lux din întreaga UE.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cecilia malmstrom ue sua