x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE cere Chinei eliberarea jurnalistei Zhang Zhan

UE cere Chinei eliberarea jurnalistei Zhang Zhan

29 Dec 2020   •   22:01
UE cere Chinei eliberarea jurnalistei Zhang Zhan

Uniunea Europeană a cerut marţi Chinei să o elibereze „imediat” pe „jurnalista-cetăţeană” Zhang Zhan, condamnată la 4 ani de detenţie după ce a relatat despre epidemie. Apelul vine în contextul în care un important acord UE-China privind investiţiile este aproape de finalizare, notează AFP.

„UE cere eliberarea imediată a dnei Zhang Zhan”, precum şi a apărătorilor drepturilor omului şi personalităţilor ţinute în detenţie în China pentru că au raportat informaţii „de interes public”, arată într-un comunicat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Restricţiile la libertatea de exprimare, de acces la informare, intimidarea şi supravegherea unor jurnalişti, cum sunt detenţiile, procesele şi condamnările unor apărători ai drepturilor omului, avocaţi şi intelectuali în China nu încetează să crească şi rămân o sursă de mare preocupare”, adaugă comunicatul.

Apelul intervine în contextul în care Uniunea Europeană şi China par pe punctul de a încheia, după şapte ani de negocieri, un ambiţios acord de protejare reciprocă a investiţiilor, în pofida acuzaţiilor de muncă forţată aduse Beijingului.

Zhang Zhan a mers în februarie la Wuhan, în plină epidemie de COVID-19, de unde a difuzat pe internet reportaje, mai ales despre situaţia haotică din spitale.

A fost arestată în mai, fiind acuzată de „provocare de tulburări” şi de difuzare de informaţii false, şi condamnată luni la 4 ani de închisoare de un tribunal din Shanghai.

„Din surse credibile, dna Zhang a fost supusă torturii şi relelor tratamente în timpul detenţiei sale, iar starea de sănătate i s-a deteriorat grav. Este crucial ca ea să primească asistenţă medicală adecvată”, a subliniat purtătorul de cuvânt european.

UE cere eliberarea imediată și a altor disidenți chinezi.

 

×
Subiecte în articol: Zhang Zhan