x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE cere Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale "Sfânta Sofia"

UE cere Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale "Sfânta Sofia"

13 Iul 2020   •   21:36
UE cere Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale "Sfânta Sofia"
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană a cerut, luni, Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia" din Istanbul, informează agenţia Associated Press.

Miniştrii de Externe ai ţărilor UE "condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum «Sfânta Sofia»", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"În mod inevitabil, această decizie va alimenta neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare", a subliniat Josep Borrell.

"Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia", a subliniat oficialul UE.

Guvernul Greciei a condamnat vehement decizia Ankarei de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia". "UE se confruntă cu o provocare şi o ofensă" din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Turcia a respins criticile. "Sfânta Sofia a fost lăsată ca moştenire moschee şi trebuie folosită ca moschee. Respingem puternic comentarii care echivalează cu o intervenţie asupra drepturilor suverane ale Turciei", a reacţionat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, citat de postul TRT.

Uniunea Europeană este deranjată şi de activităţile turce de explorare petrolieră în estul Mării Mediterane, în zone disputate cu Grecia şi Republica Cipru. Josep Borrell a declarat că nu s-a luat nicio decizie privind o reacţie la această criză, dar tema va fi discutată din nou în august. (Mediafax)

 

×