x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE condamnă execuția tânărului sportiv iranian Navid Afkari. Guvernul de la Teheran avertizează puterile străine să nu se amestece în acest caz

UE condamnă execuția tânărului sportiv iranian Navid Afkari. Guvernul de la Teheran avertizează puterile străine să nu se amestece în acest caz

14 Sep 2020   •   18:18
UE condamnă execuția tânărului sportiv iranian Navid Afkari. Guvernul de la Teheran avertizează puterile străine să nu se amestece în acest caz
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană a condamnat luni execuția tânărului sportiv practicant de lupte greco-romane Navid Afkari de către regimul de la Teheran, pentru uciderea unui angajat al statului în timpul manifestațiilor împotriva guvernului iranian.

„Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi această execuție”, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, în cadrul unui comunicat.

„Drepturile omului rămân un element central al angajamentului nostru cu Iranul. Vom continua să dialogăm cu autorităţile iraniene asupra acestei probleme, în special prin intermediul reprezentanţei locale a UE la Teheran, precum şi asupra unor cazuri individuale cum este şi recenta execuţie. UE se opune pedepsei cu moartea în orice circumstanţă şi în toate cazurile fără excepţie. Aceasta este o pedeapsă crudă şi inumană, care nu are niciun efect disuasiv şi care reprezintă o negare inacceptabilă a demnităţii şi integrităţii umane”, a afirmat Stano.

Ministerul iranian al Justiției a avertizat luni ambasadele europene de la Teheran să nu se amestece în cazul lui Navid Afkari.

„Ambasadele străine nu ar trebui să devină portavocea grupurilor de opoziţie iraniene şi ar trebui cel puţin să adere la normele diplomatice", a declarat Ali Bagheri, şef adjunct al biroului pentru relaţii internaţionale în cadrul ministerului.

Organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International, a denunțat, sâmbătă, execuția „în secret” a lui Navid Afkari, pe care a calificat-o ca fiind o „parodie a justiției”, după un proces „în mod clar inechitabil”.

 

×