x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vrea să penalizeze cu 12 mld dolari pe an companiile din SUA, din cauza subvenţiilor către Boeing

UE vrea să penalizeze cu 12 mld dolari pe an companiile din SUA, din cauza subvenţiilor către Boeing

de Mediafax    |    27 Sep 2012   •   15:55
UE vrea să penalizeze cu 12 mld dolari pe an companiile din SUA, din cauza subvenţiilor către Boeing

UE a cerut joi acordul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a aplica sanctiuni comerciale in valoare 12 miliarde dolari pe an companiilor americane, acuzand SUA ca nu a oprit, conform unei decizii a OMC de anul trecut, subventiile catre producatorul de avioane Boeing, potrivit AFP.

Cererea marcheaza un nou capitol al disputei incepute in 2004 intre UE si SUA referitor la subventiile pe care statele le acorda propriilor producatori de avioane, Airbus, respectiv Boeing.

OMC a aratat in ultimii ani ca atat Airbus, cat si Boeing au beneficiat de sprijin ilgal din partea guvernelor.

Contramasurile cerute de Comisie, "se bazeaza pe estimari ale pierderilor inregistrate de UE din cauza concurentei neloiale a industriei din SUA", se arata intr-un comunicat al executivului european.

Comisia Europeana afirma ca Boeing nu a pus in aplicare decizia organizatiei si vrea permisiunea de a creste tarifele pentru o gama de bunuri si servicii produse in SUA, totalizand 12 miliarde de dolari.

Cererea europeana pentru sanctiuni reflecta o aplicatie similara a SUA pentru dreptul a impune UE sanctiuni de 10 miliarde de dolari.

×