x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima călătorie. Urmăriţi în direct ranfluarea vasului de croazieră Costa Concordia, naufragiat în Italia (VIDEO)

Ultima călătorie. Urmăriţi în direct ranfluarea vasului de croazieră Costa Concordia, naufragiat în Italia (VIDEO)

23 Iul 2014   •   10:20
Ultima călătorie. Urmăriţi în direct ranfluarea vasului de croazieră Costa Concordia, naufragiat în Italia (VIDEO)

O operaţiune fără precedent – ranfluarea imensului vas de croazieră Costa Concordia, naufragiat lângă insula italiană Giglio, a început luni, urmând să dureze cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni, relatează 20minutes.ch.

Operaţiunea, precum şi vocile diverşilor jurnalişti prezenţi la faţa locului pentru a transmite informaţii despre desfăşurarea ei, pot fi urmărite în direct pe site-ul rtbf.be

Ranfluarea vasului Costa Concordia ar putea provoca o poluare nocivă pentru mediul acvatic.

La începutul verii, balenele îşi alăptează puii în apropierea coastelor italiene, aşa încât asociaţiile de mediu sunt îngrijorate de faptul că pachebotul, în plină acţiune de ranfluare, ar putea deversa produse toxice în apele în care vin aceste mamifere acvatice. Vor fi demontate imensele platforme pe care a fost ridicată Costa Concordia şi acelaşi lucru se va întâmpla cu cei 21 de piloni de susţinere a lor. Asociaţia Legambiente arată că aceste infrastructuri au distrus deja alge şi ierburi marine. La un moment dat se lansase ideea păstrării infrastructurilor ca atracţie turistică, însă s-a renunţat la ea. “Era de prost gust, din moment de această tragedie a făcut zeci de victime”, a spus Giampero Sammuri, director al parcului natural naţional din arhipelagul toscan.

Ministrul italian al Mediului, Gian Luca Galletti, a amintit luni că societatea Costa s-a angajat să supravegheze mediul şi fondul marin timp de cinci ani. “Giglio trebuie să revină la starea dinainte”, a afirmat el.

Pachebotul de croazieră, care a naufragiat pe 13 ianuarie 2012 în dreptul insulei toscane Giglio, făcând 32 de victime, a început să plutească din nou luni, în cadrul primei faze decisive a ranfluării.

Odată ranfluat, vasul de 300 m lungime şi 115.000 t va porni spre portul Genova, unde va fi dezmembrat. Tocmai această călătorie de 280 de km pe parcursul a circa patru zile îi îngrijorează pe apărătorii mediului. “Concordia va trece prin zone protejate unde înoată delfini, caşaloţi şi balene care obişnuiesc să îşi aducă puii în apele pline cu peşti de lângă Genova pentru a-i hrăni”, arată Giorgia Monti de la Greenpeace.

Greenpeace şi cel mai important omolog al ei din Italia, Legambiente, se tem că vasul s-ar putea să nu suporte călătoria, să se rupă şi să răspândească în mare un amestec toxic de metale grele, uleiuri şi alte produse chimice. Coca ar putea rezista la presiune, dar s-ar putea ca bucăţi din ea să se desprindă pe drum şi astfel s-ar scurge circa 263.000 mc de lichid poluat în Mediterana. Un alt scenariu posibil este deversarea în mare a aproximativ 100 t de combustibil rămas în rezervoare după golire.

”Suntem foarte îngrijoraţi de efectele pe care le-ar putea avea această operaţiune asupra cetaceelor”, spune Giorgia Monti. În plus, unele substanţe, ca ftalaţii şi alcalfenolii din cabluri, mobilier şi aparate electrice aflate la bordul vasului, ar putea afecta sistemul de reproducere al acestor mamifere.

Compania Costa Croisieres, proprietarul pachebotului, a subliniat că eventualele scurgeri nu vor depăşi cantitatea pe care o deversează orice vapor în Mediterana, una dintre cele mai frecventate mări de pe glob. Zece vase vor însoţi pachebotul, cu o viteză de 2 noduri pe oră, pentru a strânge eventualele resturi lăsate pe drum, a controla calitatea apei şi “a preveni” cetaceele să nu se apropie de vasul ranfluat. La bordul lor va fi urcat un echipament special, compus din baraje antipetrol şi aparate cu unde infraroşii ce vor detecta noaptea eventuale urme de hidrocarburi. Când va ajunge la Genova, Costa Concordia va fi golit de orice lichid, tăiat în trei părţi şi apoi dezmembrat. Operaţiunea va dura peste doi ani.


În acest timp, compania Costa a promis să cureţe zona în care a eşuat vaporul, în apropierea insulei Giglio.

×