x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion malaezian de pasageri s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei. Autorităţile ucrainene spun că ar fi putut fi doborât de o rachetă

Un avion malaezian de pasageri s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei. Autorităţile ucrainene spun că ar fi putut fi doborât de o rachetă

17 Iul 2014   •   18:27
Un avion malaezian de pasageri s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei. Autorităţile ucrainene spun că ar fi putut fi doborât de o rachetă

Un avion de pasageri Boeing-777 al unei companii aviatice malaeziene s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei, la 60 de kilometri de graniţa de Rusia, informează joi ITAR-TASS.

La bord se aflau 295 de persoane. Nu au existat supravieţuitori. Autorităţile olandeze au anunţat că 20 dintre pasageri erau olandezi.

Potrivit Interfax, avionul plecase de la Amsterdam, cu destinaţia Kuala Lumpur. O altă sursă citată de Interfax susţine că avionul ar fi fost doborât la o altitudine de 10 km, de separatiştii pro-ruşi.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezminţind astfel ipoteza că avionul malaezian prăbuşit în apropiere de Doneţk ar fi fost doborât de armata ucraineană.

"Nu excludem ca acest avion să fi fost doborât şi subliniem că forţele armate ucrainene nu au efectuat tiruri ce ar fi putut lovi ţinte aeriene", a precizat Poroşenko.

Potrivit ministrului ucrainean de Interne, Anton Gheraşenko, aparatul ar fi fost lovit de o rachetă antiaeriană sol-aer Buk, de fabricaţie rusească, la altitudinea de 10.000 de metri.

"Avionul zbura la înălţimea de 10.000 de metri. Au murit 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului", a precizat Gheraşenko.

Potrivit surselor ucrainene care au urmărit zborul, avionul a început să piardă din altitudine, fiind apoi găsit în flăcări la sol.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă controlată de separatiştii pro-ruşi din Doneţk.

Conducerea autoproclamatei "republici populare Doneţk" neagă implicarea ei în prăbuşirea avionului.

Potrivit lui Serghei Kavtaradze, membru al "consiliului de securitate" al republicii autoproclamate, în dotarea combatanţilor lor nu se află arme capabile să doboare un avion de la altitudinea de 10.000 de metri, sistemele de rachetă pe care le deţin ei având o rază de acţiune de maxim 3.000 de metri.

În opinia lui Kavtaradze, avionul "a fost doborât de partea ucraineană".

Potrivit echipelor de intervenţie sosite în zonă, resturile aparatului sunt împrăştiate pe o rază de circa 15 kilometri, împreună cu cadavrele a circa o sută dintre cele 295 de persoane aflate la bord.

Un grup al activiştilor Euromaidan din Ucraina au publicat pe YouTube imaginile de mai jos, susţinând că ar fi vorba de avionul de pasageri malaezian.


Avion de pasageri prăbuşit în Ucraina



×
Subiecte în articol: avion prabusit