x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost agent KGB susține că a fost avertizat în legătură cu amenințarea la adresa lui Skripal

Un fost agent KGB susține că a fost avertizat în legătură cu amenințarea la adresa lui Skripal

12 Mar 2018   •   19:27
Un fost agent KGB susține că a fost avertizat în legătură cu amenințarea la adresa lui Skripal

Un fost agent dublu rus, Boris Karpişkov, a afirmat că a fost avertizat prin telefon luna trecută că i se va întâmpla ''ceva rău'', lui şi altor foşti agenţi ruşi aflaţi în Marea Britanie, inclusiv Serghei Skripal, relatează luni agenţia DPA. 

Era un ''mesaj care îţi dădea fiori''. ''L-am luat ca pe o glumă, deoarece nu-l credeam'', a declarat luni Karpişkov la canalul de televiziune ITV. 

Avertismentul a venit ''de la o sursă foarte de încredere, care este agent operativ al serviciului rus de securitate'', a afirmat Karpişkov, fost agent KGB, care a întreprins acţiuni de spionaj în favoarea Letoniei. Potrivit lui Karpişkov, avertismentul a fost trimis de pe un telefon cu cartelă preplătită. 

Serghei Skripal (66 de ani), fost ofiţer al serviciului de spionaj militar rus, care a întreprins activităţi de spionaj în favoarea Marii Britanii, şi fiica sa, Iulia (33 de ani), au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă în oraşul britanic Salisbury pe 4 martie. 

Întrebat despre natura avertismentului, Karpişkov a spus: ''Ceva rău o să ni se întâmple, mie şi altor persoane, inclusiv lui Skripal, despre care habar n-aveam cine este''. 

Karpişkov a mai povestit că nu a luat nici o măsură după acest avertisment, deoarece mai primise ''astfel de avertismente, de ameninţări''. ''S-au întâmplat şi înainte şi sunt încă în viaţă'', a afirmat el. 

Într-un interviu acordat anterior cotidianului Daily Mirror, Karpişkov a numit alte şase persoane identificate de către omul său de legătură ca fiind sub ameninţare. 

Printre ele figurează Christopher Steele, autorul unui dosar controversat privind presupusele legături cu Rusia ale preşedintelui american Donald Trump. 

The Telegraph a relatat săptămâna trecută că Serghei Skripal ''devenise un apropiat'' al unui consultant britanic pe probleme de securitate care trăia tot în Salisbury şi lucra pentru o companie deţinută de Steele.

Karpişkov a declarat la ITV că a fost ''şocat'' când a auzit că Skripal a fost otrăvit. El a mai spus că bănuieşte că s-a încercat şi otrăvirea lui în urmă cu circa 10 ani când i s-a aruncat în faţă ''o pulbere'' în Noua Zeelandă.

AGERPRES

×