x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un grup de elevi ai unui liceu din Sydney au recreat un medicament al cărui preţ a crescut pe piaţă cu 5.000%

Un grup de elevi ai unui liceu din Sydney au recreat un medicament al cărui preţ a crescut pe piaţă cu 5.000%

02 Dec 2016   •   23:30
Un grup de elevi ai unui liceu din Sydney au recreat un medicament al cărui preţ a crescut pe piaţă cu 5.000%
Sursa foto: Foto: Nic Walker

Un grup de elevi ai unui liceu din Sydney, având la dispoziţie un buget limitat, au reuşit să recreeze principiul activ al unui medicament, al cărui preţ a crescut cu 5.000% în 2015 suscitând un amplu val de indignare mondială, relatează AFP. 

Fostul PDG al Turing Pharmaceutical, Martin Shkreli - supranumit în septembrie 2015 "cel mai detestat om din SUA" pentru a fi crescut preţul unui comprimat de Daraprim de la 13,50 dolari la 750 de dolari - explicase că acest medicament comercializat de 62 de ani, nu mai este rentabil. Compania lui a cumpărat apoi drepturile de vânzare ale medicamentului. 

Elevii de la liceul din Sydney au decis să denunţe în felul lor acest scandal prin recrearea pirimetaminei, ingredientul activ al Daraprim, un medicament antiparazitic. 

James Wood, unul dintre elevi, a declarat că el şi colegii săi au reuşit, cu doar 20 de dolari, să recreeze o cantitate având pe piaţă o valoare de mai multe mii de dolari. Alice Williamson, chimistă la Universitatea din Sydney, i-a ajutat pe elevi să sintetizeze această substanţă. 

Turing Pharmaceuticals continuă să deţină exclusivitatea supra vânzărilor în SUA a singurului medicament aprobat de autorităţile americane. Daraprim se vinde la preţuri modice în ale ţări ale lumii, încheie AFP.AGERPRES

 

×