x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un important cotidian turc, ostil preşedintelui Edogan, plasat sub tutelă judiciară

Un important cotidian turc, ostil preşedintelui Edogan, plasat sub tutelă judiciară

04 Mar 2016   •   17:44
Un important cotidian turc, ostil preşedintelui Edogan, plasat sub tutelă judiciară

Un tribunal din Istanbul a ordonat vineri plasarea sub tutelă judiciară a cotidianului Zaman, critic vehement al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, citată de AFP.

Grupul Zaman, care deţine de asemenea agenţia de presă Cihan, este considerat apropiat de imamul Fethullah Gulen, devenit adversarul numărul 1 al premierului Erdogan după scandalul de corupţie răsunător de la sfârşitul anului 2013.

Motivele deciziei punerii sub tutelă, care se va traduce prin numirea de noi administratori în fruntea grupului, nu au fost precizate de Anadolu.

Zeci de jurnalişti şi de salariaţi s-au adunat în faţa sediului general al grupului Zaman din Istanbul agitând pancarte în favoarea libertăţii presei, potrivit imaginilor difuzate în direct pe site-ul grupului de presă.

Preşedintele turc îl acuză pe Fethullah Gulen, 74 de ani, că s-ar afla la originea acuzaţiilor de corupţie care l-au vizat în urmă cu doi ani şi că a pus bazele unui 'stat paralel' care are drept scop să îl alunge de la putere, acuzaţii respinse de susţinătorii lui Gulen.

După acest scandal, 1.800 de oameni, inclusiv din poliţie şi sistemul judiciar, suspectaţi că ar fi apropiaţi ai lui Gulen, au fost arestate.

Anunţul plasării sub tutelă judiciară a cotidianului Zaman are loc în condiţiile în care criticii lui Erdogan denunţă presiunile tot mai mari asupra presei de opoziţie, comentează AFP. AGERPRES

×