x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un "inel de foc" va fi vizibil duminică deasupra unor părţi din America de Sud şi Africa

Un "inel de foc" va fi vizibil duminică deasupra unor părţi din America de Sud şi Africa

24 Feb 2017   •   11:14
Un "inel de foc" va fi vizibil duminică deasupra unor părţi din America de Sud şi Africa
Sursa foto: Marin Raica/INTACT IMAGES

Părţi din America de Sud, Africa centrală şi australă, dar şi câţiva navigatori norocoşi din Oceanul Atlantic vor putea să savureze, duminică, o eclipsă circulară de soare, prilej cu care un "inel de foc" va încercui discul negru al Lunii, relatează AFP. 

Spectacolul cel mai impresionant va fi rezervat locuitorilor şi turiştilor dintr-o mică fâşie cu o lăţime de circa 100 km, traversând Chile, Argentina, Angola, Zambia şi Republica Democratică Congo (RDC). 

O eclipsă circulară se produce atunci când Luna trece prin faţa soarelui dar este prea departe de Terra pentru a-l masca integral. 

Puţin câte puţin, astrul nopţii "muşcă" din soare, până când se află total în faţa lui formând "un inel de lumină perfect, frumos şi simetric", a explicat pentru AFP Terry Moseley, din cadrul Asociaţiei astronomice irlandeze (IAA), reamintind că acest spectacol nu trebuie privit fără ochelari speciali. 

Luna va avea nevoie de circa două ore pentru a traversa discul soarelui, dar eclipsa circulară nu va fi vizibilă decât circa un minut. 

Spectacolul va începe în inima Oceanului Pacific la ridicarea soarelui şi va atinge continentul american în oraşul chilian Coyhaique, la ora 12.21 GMT. 

După ce va traversa Argentina şi va ajunge în Atlanticul de sud, eclipsa va atinge momentul său maxim în plin ocean, unde spectacolul nu va fi vizibil decât pentru "navele care se vor afla în locul potrivit la momentul potrivit", a precizat Terry Moseley. 

Eclipsa va atinge apoi Africa prin Angola şi oraşul de coastă Benguela, în jurul orei 15.15 GMT. "Călătoria" sa va continua prin Zambia şi RDC până la apusul soarelui. 

Pentru persoanele care se vor afla în apropierea zonei eclipsei circulare, fenomenul va fi parţial, "inelul de foc" nu va fi "simetric, dar spectacolul va fi fantastic", a mai precizat Terry Moseley. 

Cu cât ne îndepărtăm de această zonă de vizibilitate maximă, cu atât partea de soare acoperită de lună va fi mai mică. Din Santiago de Chile spectacolul va putea fi văzut în proporţie de 64%, la Rio de Janeiro în proporţie de 53%, la Lagos 36% şi la Capetown 52%, potrivit IAA. 

"Când circa 90% din soare va fi mascat, se va simţi o scădere netă a temperaturii şi luminozităţii, precum şi o schimbare a calităţii luminii care este dificil de descris", a adăugat el. 

Rămâne o singură necunoscută pentru ca spectacolul să fie deplin: condiţiile meteo. Pentru că "vremea senină este esenţială pentru o bună vizibilitate", a reamintit NASA pe site-ul său de internet.AGERPRES

×