x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un palestinian din Gaza a descoperit un cimitir antic în grădina sa

Un palestinian din Gaza a descoperit un cimitir antic în grădina sa

27 Ian 2018   •   21:00
Un palestinian din Gaza a descoperit un cimitir antic în grădina sa

Un palestinian din Fâşia Gaza a avut şocul vieţii sale: în această săptămână, el a descoperit întâmplător în grădina sa un cimitir care ar putea data din epoca romană, informează sâmbătă France Presse.

Abdel Karim al-Kafarnah, de 24 de ani, locuieşte în Beit Hanoun, în nordul Fâşiei Gaza, o zonă devastată de războiul israelian din vara anului 2014.

Casa familiei a fost distrusă în timpul acestui conflict, lăsând cratere mari în grădină, iar săptămâna aceasta, când ploile abundente au căzut în zonă, el a observat că apa se scurgea într-una dintre gropi.

Atunci a examinat locul mai îndeaproape şi a descoperit un cimitir. În timp ce cobora, a văzut nouă morminte, cu o grămadă de oase în unele dintre ele. El a găsit şi ceramică şi chiar un felinar.

Un arheolog din Gaza, Ayman Hassouna, estimează că descoperirea ar putea data din vremurile romane, acum 2000 de ani.

''Metoda utilizată pentru îngropare şi pentru a săpa mormintele în acest cimitir datează din perioada romană sau bizantină timpurie'', crede el.

Jodi Magness, arheolog de la Universitatea americană din Carolina de Nord, spune că acest tip de mormânt era relativ comun în apropierea Ierusalimului acum 1500 - 2000 de ani.

"Acest tip de mormânt este în mod obişnuit al unei familii sau, uneori, mormintele mai mari puteau fi împărţite între mai multe familii", spune ea.

În opinia sa, sunt necesare săpături pentru a determina vechimea şi vocaţia exactă a locului respectiv.

Fâşia Gaza, restul teritoriilor palestiniene şi Israelul abundă în bogăţii istorice considerabile. Aceste teritorii au intrat sub controlul romanilor, al Imperiului Bizantin, al Cruciaţilor veniţi din Europa, al Mamelucilor şi al Otomanilor, scrie AFP.AGERPRES

×
Subiecte în articol: cimitir antic gaza