x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un pas inainte: Negocierile pentru Brexit ajung in faza a doua!

Un pas inainte: Negocierile pentru Brexit ajung in faza a doua!

08 Dec 2017   •   10:01
Un pas inainte: Negocierile pentru Brexit ajung in faza a doua!

Comisia Europeană recomandă trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunta agenţiile internaţionale de presă, citând un comunicat oficial de la Bruxelles.

 

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat că au fost înregistrate 'progrese suficiente' cu privire la termenii 'divorţului' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.

Revine din acest moment Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în zilele de 14-15 decembrie, să valideze constatarea Comisiei, se precizează în comunicatul executivului european. 'Sunt mulţumit de acordul corect la care am ajuns', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Theresa May.

'Dacă cele 27 de state membre acceptă evaluarea noastră, noi - Comisia Europeană şi negociatorul şef Michel Barnier - suntem pregătiţi să începem imediat lucrările etapei secundare a negocierilor', a adaugat Juncker. 'Cetăţenii Uniunii care trăiesc în Regatul Unit şi cetăţenii britanici instalaţi în UE-27 îşi vor păstra aceleaşi drepturi dupa ce Marea Britanie va părăsi UE', a asigurat Comisia.

Theresa May a precizat, la rândul său, că nu va exista o frontieră fizică - care ar presupune puncte de control şi controale vamale - între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor din ultimele zile, şi că Acordul din Vinerea Mare, referitor la procesul de pace din Irlanda de Nord, va fi menţinut. De asemenea, cetăţenii UE din Marea Britanie 'vor putea să continue să trăiască ca şi până acum', a spus May.

Progresele cerute de UE au vizat trei dosare prioritare: frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, reglementarea financiară a 'divorţului' şi drepturile cetăţenilor expatriaţi, scrie agerpres.

×