x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un politician italian se laudă că a bătut un român

Un politician italian se laudă că a bătut un român

19 Oct 2014   •   15:40
Un politician italian se laudă că a bătut un român
MAE critică atitudinea xenofobă a italianului

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, ieri, prin purtătorul de cuvânt Brânduşa Predescu, care a afirmat că este inadmisibilă atitudinea xenofobă a politicianului italian Anthony Aliano, consilier municipal în oraşul Montesilvano, care a anunţat "cu satisfacţie", pe contul său de Facebook, că a lovit cu pumnii un român în plină stradă.

"Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administraţiei locale din Italia, ale cărui afirmaţii injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidentă atitudine xenofobă şi prejudecăţi grave la adresa cetăţenilor românilor în ansamblu, fiind în acelaşi timp un îndemn direct la violenţă. Este inacceptabil ca un oficial al administraţiei local a unui stat membru UE, prieten şi partener, să se exprime, chiar şi pe o reţea de socializare, în acest mod denigrator faţă de alţi cetăţeni europeni, faţă de români", a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE într-un comunicat remis ieri Agerpres.

“Doi pumni de calitate superioară”

În opinia diplomaţiei române, "asemenea afirmaţii, cu evidentă conotaţie xenofobă, afectează şi decredibilizează rolul de model şi de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administraţie europeană ar trebui să şi-l asume".

"România respinge orice manifestare prin care cetăţenii săi sunt discriminaţi, etichetaţi jignitor şi denigraţi în societăţile europene în care au ales să trăiască, exercitându-şi drepturile egale cu toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze şi să condamne public atitudini de tipul celei menţionate care promovează xenofobia însoţită de violenţă şi care, în mod deliberat, stimulează manifestări şi poziţii politice extremiste, în contrast total cu valorile europene", a adăugat Predescu.

Presa italiană şi din România a relatat că Anthony Aliano, consilier municipal din oraşul Montesilvano, a povestit pe Facebook, la sfârşitul acestei săptămâni, cum a lovit un presupus român după un incident în trafic. "În timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (aşa părea după limbajul vulgar) traversează strada (...), iar el, nereuşind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un şut puternic în maşină. Morala fabulei: am coborât din maşină şi i-am aplicat doi pumni de calitate superioară. (...) L-am lovit cu atâta satisfacţie! Şi nu îmi este ruşine. Să fie un exemplu şi pentru alţi politicieni! “, a postat Aliano pe site-ul de socializare, citat de presa italiană.

×
Subiecte în articol: Anthony Aliano politician italian