x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un proiect central al lui Joe Biden rămâne blocat din cauza opoziţiei unui senator democrat

Un proiect central al lui Joe Biden rămâne blocat din cauza opoziţiei unui senator democrat

05 Ian 2022   •   10:40
Un proiect central al lui Joe Biden rămâne blocat din cauza opoziţiei unui senator democrat

Planul preşedintelui SUA, Joseph Biden, privind acţiuni sociale, educaţionale şi de protejare a climei rămâne blocat, în contextul menţinerii opoziţiei exercitate de senatorul democrat Joe Manchin, care a transmis că nu vrea să mai poarte negocieri.

Joe Manchin, senator democrat reprezentând statul Virginia de Vest, a negat, marţi, informaţiile privind progrese în negocieri, semnalate de colegi din Partidul Democrat, subliniind că nu vrea să mai discute despre proiectul în valoare de aproape 2.000 de miliarde de dolari care conţine măsuri în domeniul educaţiei, fiscalităţii, protejării climei şi reformării sistemului medical.

"Chiar nu intenţionez să mai discut despre proiectul «Reconstruim Mai Bine» (Build Back Better, BBB), deoarece cred că am fost destul de clar în această privinţă. În acest moment, nu există deloc negocieri", a declarat Joe Manchin, citat de site-ul Politico.com.

Afirmaţiile senatorului democrat sunt un nou semnal negativ pentru proiectul propus de Administraţia preşedintelui Joseph Biden, adoptat deja de Camera Reprezentanţilor, dar blocat în Senat din cauza refuzului exercitat de Joe Manchin şi de opoziţia republicană.

Politicienii democraţi sperau că expirarea pe 31 decembrie a creditelor fiscale extinse destinate asistenţei sociale pentru copii l-ar convinge pe colegul Joe Manchin să susţină proiectul. Dar noile declaraţii probabil vor conduce la modificări semnificative ale proiectului de lege.

Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA, speră totuşi că Joe Manchin va accepta până la urmă să susţină măsurile preşedintelui Joseph Biden. "Intenţionez să organizez un vot în Senat pe tema Planului «Reconstruim Mai Bine» şi vom continua voturile până când va fi aprobat proiectul legislativ. Sunt mize foarte mari pentru noi şi trebuie să ajungem la un consens", a insistat senatorul democrat Chuck Schumer.

Camera Reprezentanţilor a aprobat, pe 19 noiembrie, Planul Administraţiei Joseph Biden în valoare de aproape 2.000 de miliarde de dolari privind măsuri sociale şi acţiuni de protejare a mediului, dar în Senat sunt necesare voturile tuturor celor 50 de politicieni democraţi. Preşedintele Joseph Biden afirma în decembrie că va continua eforturile pentru a-l convinge pe senatorul Joe Manchin să susţină proiectul. "Cred în continuare că există posibilitatea de a obţine aprobarea Planului", a declarat Biden pe 22 decembrie.

Planul privind măsurile sociale are valoarea de 1.750 de miliarde de dolari şi prevede subvenţii pentru educaţie, servicii medicale şi asistenţă pentru familii. În plus, au fost aprobate subvenţii pentru energia regenerabilă, în cadrul acţiunilor în sensul tranziţiei ecologice, astfel că bugetul total alocat se apropie de 2.000 de miliarde de dolari. Joe Manchin a exprimat dubii privind viabilitatea proiectului, din cauza surselor de finanţare şi a inflaţiei-record din SUA.

În contextul blocajului exercitat de senatorul democrat Joe Manchin şi pe fondul criticilor opoziţiei republicane, Administraţia Joseph Biden încearcă să identifice soluţii economice şi fiscale pentru finanţarea planurilor privind infrastructura, măsurile sociale şi acţiunile ecologice. Inflaţia în Statele Unite a ajuns la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani, în contextul creşterii cererii de consum şi blocajelor din reţelele de aprovizionare, dar şi pe fondul acordării de subvenţii sociale şi pentru relansarea economică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden