x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un raport secret al ONU face dezvăluiri explozive. Hackerii fură la greu, ca să țină în viață armata lui Kim

Un raport secret al ONU face dezvăluiri explozive. Hackerii fură la greu, ca să țină în viață armata lui Kim

de Şerban Mihăilă    |    10 Feb 2021   •   07:44
Un raport secret al ONU face dezvăluiri explozive. Hackerii fură la greu, ca să țină în viață armata lui Kim

În pofida sancțiunilor ONU și a efectelor economice devastatoare ale pandemiei de coronavirus, disperarea de a continua dezvoltarea costisitorului său program nuclear îl împinge pe liderul de Phenian, Kim Jong-un, la adoptarea unor surse de finanțare neconvenționale. O armată de hackeri a furat, în peste un an, sute de milioane de dolari pentru a finanța programele nuclear și balistic ale Coreei de Nord, încălcând astfel în mod flagrant legislația internațională, dezvăluie un raport confidențial al Națiunilor Unite, ajuns în mâinile CNN.

 

Documentul aduce acuzații grave regimului de la Phenian, despre care susține că derulează „operațiuni contra instituțiilor financiare și caselor virtuale de schimb valutar” pentru a acoperi costurile enorme ale armamentului nord-coreean și a menține pe linia de plutire o economie națională aflată în prag de colaps. Un stat al cărui nume nu este menționat, membru al ONU, afirmă că armata de hackeri a lui Kim a furat bunuri virtuale în valoare de 316,4 milioane de dolari, între 2019 și noiembrie 2020, precizează raportul citat. Documentul susține, de asemenea, că nord-coreenii „au produs material fisibil, au păstrat instalațiile nucleare și au dezvoltat infrastructura de rachete balistice”, în timp ce „au încercat să obțină în continuare materiale și tehnologie pentru aceste programe de peste hotare”. În ultimii ani, Coreea de Nord a făcut eforturi considerabile pentru a dezvolta atât arme nucleare puternice, cât și rachete capabile să le transporte, în pofida costurilor imense și a faptului că aceste demersuri au transformat țara într-o paria internațională, împiedicată aproape în totalitate de către ONU să deruleze schimburi economice cu alte state. Anchetatorii ONU au mai precizat că un alt stat, care nu a fost menționat, estimează că este „foarte probabil” ca armata nord-coreeană să fie deja capabilă să atașeze dispozitive nucleare pe rachetele sale balistice, indiferent de raza lor de acțiune. Nu se știe însă foarte clar dacă aceste rachete pot reintra cu succes în atmosfera terestră.

 

 

Noua sursă de finanțare

După toate aparențele, Kim Jong-un nu ar fi supraviețuit fără armata sa de hackeri, într-un an în care pandemia provocată de virusul din Wuhan a devastat toate economiile planetei. Raportul precizează că teama maladivă a lui Kim față de răspândirea rapidă în Coreea de Nord a coronavirusului provenit din țara vecină a dus la restricții și controale vamale fără precedent, afectând considerabil capacitatea Phenianului de a atrage valuta forte de care ar fi avut atâta nevoie. Autoritățile nord-coreene utilizează un sistem complex de evitare a sancțiunilor internaționale dure, impuse de ONU și SUA, iar cărbunii sunt una dintre cele mai valoroase surse de export ale Coreei de Nord. Un raport din 2019 al ONU arăta, de altfel, că Phenianul obținuse nu mai puțin de 370 de milioane de dolari din exportul de cărbuni. Cu toate acestea, se pare că, începând din iulie 2020, transporturile maritime au fost suspendate, foarte probabil din cauza îngrijorării enorme a liderului nord-coreean față de o posibilă infectare cu COVID-19. Mai mult, Coreea de Nord a tăiat aproape în întregime legăturile comerciale cu China, care ținuseră practic până atunci în viață o populație înfometată și o economie aflată în agonie. Din această perspectivă, numeroși experți pe probleme asiatice apreciază că, deși se pare că nord-coreenii au reușit să controleze criza pandemică, economia lor se află mai aproape ca niciodată de colaps. În aceste condiții, armata de hackeri aflată în slujba lui Kim va tura și anul acesta la maxim, în încercarea de a susține programul de înarmare nucleară și de a salva o economie muribundă.

 

Iranul pune paie pe foc

Raportul secret al ONU mai citează, fără a le numi, o serie de state care susțin că Iranul și Coreea de Nord - țări aflate în dispute aprinse cu comunitatea internațională pe tema dosarului nuclear - au reluat cooperarea în domeniul dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acțiune și chiar fac schimb de componente critice pentru acest program de înarmare. În 2017, Coreea de Nord a testat cu succes trei rachete balistice intercontinentale și a expus ostentativ o alta, de dimensiuni impresionante, la o paradă desfășurată în octombrie, anul trecut. La rândul lor, iranienii ar încerca să obțină noua tehnologie, într-un moment în care arsenalul lor de rachete balistice reprezintă deja un motiv de divergențe majore între Iran și, de cealaltă parte, vecinii săi arabi și SUA. Teheranul dezminte însă categoric că ar coopera cu Coreea de Nord în privința tehnologiilor pentru rachete.

 

Un raport cu cântec

Raportul, care ar fi trebuit să rămână deocamdată secret, a fost scris de Comitetul ONU de Experți pentru Coreea de Nord, organism internațional însărcinat cu monitorizarea respectării și a eficienței sancțiunilor impuse regimului condus de Kim Jong-un ca pedeapsă pentru programele sale din domeniile nuclear și balistic. Detalii despre raport au fost obținute de CNN de la o sursă diplomatică din Consiliul de Securitate al ONU, sub acoperirea anonimatului. Documentul a fost redactat pe baza unor informații obținute de la state membre ale ONU, agenții secrete, rapoarte mass-media și de la cei care au reușit să fugă din Coreea de Nord. Acest tip de rapoarte sunt scrise, în mod normal, o dată la șase luni și, în situații anterioare similare, Rusia și China au provocat un adevărat scandal diplomatic, atunci când informații confidențiale au apărut în presă înaintea publicării oficiale a documentului. Deși misiunea nord-coreeană la ONU a refuzat să ofere un punct de vedere în privința noilor informații, acestea par în nota recentelor planuri prezentate de Kim. La o întâlnire politică organizată luna trecută, marele lider a vorbit despre dezvoltarea unor noi arme pentru programele sale atomic și balistic, cum ar fi armament nuclear tactic și focoase ghidate avansate capabile să străpungă sistemele de apărare cu rachete și, implicit, să descurajeze SUA. În timp ce Donald Trump a încercat, fără succes, să oprească producerea de armament nuclear nord-coreean prin dezvoltarea unei relații personale cu Kim, noul președinte american, Joe Biden, a dat de înțeles că vremea negocierilor amicale cu Phenianul a apus.

 

Examinăm chiar în acest moment o revizuire a politicii noastre în privința Coreei de Nord

Jake Sullivan, consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională

 

×