x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un roman in Franta

Un roman in Franta

14 Aug 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

A plecat de la Turda si a ajuns la Lille. Theodor Bucur este profesor de fizica si seful propriei firme de consultanta in inteligenta economica. Crede in performantele tinerilor romani in strainatate, dar vrea pentru ei un "bilet dus-intors".

"Bilet dus-intors" pentru tineri

Theodor Bucur e un roman in Franta. Un ardelean care traieste in nordul Frantei si are o firma de consultanta si inteligenta economica. Mai preda si fizica la o universitate si incearca sa-i sfatuiasca pe studentii romani care apeleaza la el, pentru ca... a fost si el ca ei.
ANA-MARIA LUCA

A plecat de la Turda si a ajuns la Lille. Theodor Bucur este profesor de fizica, indrumator pentru cativa studenti si doctoranzi romani in Franta si seful unei firme de consultanta in inteligenta economica. S-a nascut in 1955, intr-o familie de mici boieri transilvaneni, spune el, activa de-a lungul vremii in lupta pentru unirea Transilvaniei cu Regatul. Familiile bunicilor lui au fost fie impuscate de rusi, fie deportate. Cei care au ramas in viata au ales exilul. "Am matusi si unchi in toata lumea. In Marea Britanie, Mexic, Statele Unite, Franta", povesteste Bucur. Toata averea familiei a fost confiscata: paduri, fabricute de bauturi alcoolice sau de stofe. O parte din familia sa, ii povesteau bunicii, s-a imbogatit inainte de razboi prin comertul cu scandura din Apuseni, pe care o vindeau in porturile de la Marea Neagra, cumparau faina si apoi o revindeau. Mai faceau bunicii lui si coniac alb din fructele din livezile de la Blaj. Nimic n-a mai ramas din toate acestea.

LA SCOALA. Dupa liceul din Turda, Theodor a plecat la Cluj, unde a absolvit facultatea de fizica nucleara. Specialitatea: nucleara. Nu a putut ramane la universitate, desi notele ii permiteau: nu avea originile "sanatoase". S-a intors profesor de fizica aproape de casa, la Liceul Metalurgic din Campia Turzii, apoi s-a mutat in orasul natal, la Liceul "Mihai Viteazul". "Nu sunt mandru sa spun asta, dar am fost de doua ori laureat la Cantarea Romaniei. A facut cateva proiecte de cercetare, am fost cu copiii la olimpiade. Pana in ’84, cand am castigat un concurs la Institutul Politehnic din Timisoara", povesteste profesorul. Ca fizician si cercetator principal la institut a reusit sa puna la punct cateva inventii. Institutul a depus 22 de cereri de brevete, dar fara a mentiona numele cercetatorului care le pusese la punct. Specializat pe controlul nedistructiv, Bucur spune ca a construit un aparat de masurare a profunzimii fisiunii nucleare superficiale ce putea fi folosit in petrochimie, traductori in mecanica ruperii KIC si incercari la oboseala. Sunt doar cateva din cele pe care spune ca le-a realizat si nu a obtinut nici un credit vreodata.

ORGOLIUL. "Am refuzat sa mai permit sa se foloseasca de munca mea fara sa-mi dea nici un credit. Si in 1987 m-am gandit sa parasesc Romania pentru un loc in care mi-ar fi fost recunoscute meritele." I-a spus cuiva de intentia sa de a pleca din tara si crede ca informatia a transpirat. Politia a inceput sa se intereseze de el. Mai avea niste antecedente din facultate. "De patru ori era cat pe ce sa fiu exclus din facultate pe motiv ca am intentat la o miscare studenteasca. Articolele mele stiintifice, in colaborare cu reviste de specialitate straine, mi-au fost confiscate. Probabil ca sunt la "dosar", dar nu am facut cerere la CNSAS sa-l vad inca", povesteste profesorul. S-a speriat atunci. Si a plecat cu sotia la Alba-Iulia, unde locuia fratele sau. Acolo a lucrat pana in ’89 la ITCI, filiala din Alba-Iulia, la directia de cercetare aplicata cu caracter tehnologic.

EMIGRANT. Pe 17 decembrie a inceput la Timisoara revolutia. Acolo erau socrii lui si fetita si s-a apucat sa adune oameni ca sa sprijine miscarea. Alba-Iulia a fost primul loc din tara, spune Bucur, unde s-a creat atunci Frontul Salvarii Nationale. Bucur era in Biroul Executiv, insarcinat cu invatamantul si cercetarea. Adica trebuia sa aiba grija de ziarul local. S-a lasat pagubas repede. Voia sa plece. Si a reusit in iunie 1990. El si sotia au plecat in Franta. Nu aveau viza, dar s-au descurcat. Dupa sase luni au adus si fetita de aproape trei ani. la scurt timp a ajuns la Lille, la Scoala de Inalte Studii Industriale. Sotia a fost mai putin norocoasa. Dimploma ei de medic nu a fost recunoscuta de francezi si a trebuit sa se angajeze ca asistenta medicala, desi era chirurg. S-a inscris la universitate si a devenit si ea profesor de fiziopatologie. Acum preda la un institut de estetica particular.

Bucur s-a inscris si el la studii postuniversitare de Inteligenta Economica si Strategica la Lille 2. A mai facut un MBA european in inteligenta economica, care l-a adus consultant al prefectului in Nord Pas de Calais. "A fost o chestie nemaipomenita pentru mine. El mi-a sugerat sa-mi fac propriul cabinet", povesteste Bucur. Si a reusit. Are acum in Franta o firma de prospectiva, gestiune de criza, management al riscului si comunicare.

BURSE

Theodor Bucur spune ca incearca sa-i ajute pe tinerii cercetatori din Romania sa obtina burse: a pilotat programul Gaudeamus, a organizat scoli de vara, a consiliat studenti sa obtina burse in Franta. "Romania are un sistem performant. Dar lipseste speranta unui viitor imediat. Tinerii care ies de pe bancile facultatilor se impart in doua categorii: cei care au in proiect sa fuga si cei care raman si sunt partizani ai sistemului DE (descurca-te)."
×
Subiecte în articol: diaspora franta bucur