x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană amenință Londra cu sancțiuni

Uniunea Europeană amenință Londra cu sancțiuni

08 Feb 2018   •   17:47
Uniunea Europeană amenință Londra cu sancțiuni
Sursa foto: WILL OLIVER/EPA

UE şi-a dezvăluit, ieri, arsenalul de sancţiuni pentru a obliga Londra să respecte regulile comune ale blocului comunitar pe durata perioadei de tranziţie după separare, suscitând indignarea euroscepticilor britanici adepţi ai Brexit-ului, scrie AFP.

„Aceste ameninţări stupide arată cât de mult îi este frică Uniunii Europene”, a remarcat ironic deputatul conservator Bernard Jenkin, într-o intervenţie la BBC. Proiectul de text cu regulile impuse Marii Britanii pentru perioada de tranziţie după ieşirea sa din UE, la 29 martie 2019, prevede posibilitatea instituirii unor sancţiuni, în special un mecanism care permite Uniunii să suspende anumite beneficii pentru Regatul Unit ca urmare a participării sale la piaţa unică. Această clauză, inclusă sub formă de scurtă adnotare în proiectul de acord, a fost adăugată cu ocazia reluării negocierilor, marţi, la Bruxelles. Cei 27 doresc să poată întrerupe accesul la piaţa unică în caz de nerespectare a regulilor, în eventualitatea că nu va mai fi timp pentru a aduce litigiul în justiţia europeană. Această dispoziţie înseamnă posibilitatea de a impune tarife vamale unei ţări care este încă membră a UE până în decembrie 2020.

„Este doar un proiect care reflectă poziţiile celor 27”, a încercat să tempereze spiritele un purtător de cuvânt al Ministerului britanic pentru Brexit.

 

×
Subiecte în articol: ue ameninta londra sanctiuni