x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE 2 / Cipru: Un avion de pasageri deturnat a aterizat pe aeroportul din Larnaca

UPDATE 2 / Cipru: Un avion de pasageri deturnat a aterizat pe aeroportul din Larnaca

29 Mar 2016   •   09:25
UPDATE 2 / Cipru: Un avion de pasageri deturnat a aterizat pe aeroportul din Larnaca
Sursa foto: pixtawan/Getty Images/iStockphoto

UPDATE 2 - Autorul deturnării în Cipru a avionului companiei EgyptAir care efectua o cursă pe ruta Cairo-Alexandria este cetăţean egiptean şi se numeşte Ibrahim Samaha, a anunţat marţi agenţia egipteană de presă MENA. Individul a mai eliberat cinci pasageri, transmite AFP.

Bărbatul este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria. Agenţia egipteană a mai relatat că bărbatul ocupa locul K38, fără a oferi alte detalii, menţionează Reuters.

Şi televiziunea de stat din Egipt, citată de publicaţia britanică The Telegraph, l-a identificat pe individ drept Ibrahim Samaha. Sursa citată a transmis că individul ar fi cerut azil politic în Cipru şi un translator, în caz contrar ameninţând că îşi va detona centura cu explozibili pe care o are asupra sa.

Postul cipriot de radio (CYBC) a transmis că motivele deturnării au fost de ordin personal, fosta soţie a individului fiind o cipriotă care locuieşte în Larnaca. Potrivit Reuters, martorii l-au văzut pe individ aruncând o scrisoare pe pista aeroportului din Larnaca. Bărbatul a cerut ca scrisoarea, scrisă în limba arabă, să-i fie înmânată fostei sale soţii. Poliţia verifică identitatea femeii, al cărui nume le-a fost pus la dispoziţie de individ.

Pe de altă parte, compania EgyptAir a anunţat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obţinut eliberarea tuturor pasagerilor aflaţi la bordul avionului deturnat, cu excepţia a patru cetăţeni străini (care nu sunt egipteni) şi a membrilor echipajului. Potrivit EFE, surse de securitate egiptene au dezminţit prezenţa explozibililor la bordul avionului sechestrat.

Totodată, Ministerul Aviaţiei Civile din Egipt a precizat într-un comunicat de presă că pilotul zborului 181 al companiei EgyptAir, căpitanul Amr al-Jamal, a informat autorităţile de control al traficului aerian că avionul a fost ameninţat de un pasager care susţinea că avea asupra lui o centură cu explozibili şi care a cerut ca avionul să îşi schimbe traseul şi să se îndrepte spre Cipru.

Erau 81 de pasageri la bordul avionului de tip Airbus 320, a anunţat ministerul egiptean, contrazicând informaţii transmise anterior de oficiali egipteni care relataseră că la bordul aparatului se aflau 55 de pasageri şi membri ai echipajului.

Aeroportul din Larnaca, situat în sudul Ciprului, a fost închis şi toate zborurile au fost redirecţionate spre Paphos, în vestul insulei. Autorităţile cipriote au pus la dispoziţie un număr de urgenţă.

Adresându-se reporterilor, liderul cipriot Nikos Anastasiades a exclus pista teroristă şi a confirmat informaţiile potrivit cărora ar fi vorba despre un bărbat îndrăgostit care doreşte să se împace cu fosta sa soţie cipriotă. 'Totul are de-a face cu o femeie. Facem tot ceea ce putem pentru a elibera ostaticii', a declarat preşedintele cipriot, citat de The Guardian.

Incidentul survine în condiţiile în care autorităţile de la Cairo speră ca Moscova să renunţe la interdicţia asupra zborurilor impusă de autorităţile ruse după explozia deasupra deşertului Sinai a unui avion al unei companii ruseşti care decolase din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh. Atentatul, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 224 de persoane aflate la bordul aparatului, a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic şi a determinat autorităţile ruse să interzică toate zborurile directe spre Egipt, o adevărată lovitură pentru sectorul turistic al Egiptului.

UPDATE -  Postul Sigma Live, citat de Haaretz, a relatat mai devreme că zborul MS181 cu 81 de persoane la bord a fost deturnat şi că turnul de control al aeroportului din Larnaca a primit un mesaj în acest sens la ora 8:30, iar avionul a reuşit să aterizeze pe aeroportul cipriot la ora 08:50.

Compania EgyptAir a anunţat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obţinut eliberarea tuturor pasagerilor aflaţi la bordul avionului deturnat în Cipru, cu excepţia a cinci cetăţeni străini (care nu sunt egipteni) şi a membrilor echipajului, transmit Reuters şi AFP.

'Negocierile cu cel care a deturnat avionul s-au încheiat cu eliberarea tuturor pasagerilor cu excepţia echipajului şi a cinci cetăţeni străini', a anunţat EgyptAir într-un comunicat de presă.

Anterior, Reuters - care cita surse de pe aeroportul din Alexandria - transmisese că la bordul avionului deturnat se aflau opt britanici şi 10 americani.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Un avion de pasageri deturnat a aterizat pe aeroportul din Larnaca, în Cipru, a transmis marţi postul de radio public cipriot, citat de Reuters.

Potrivit agenţiei britanice, este vorba despre un avion al companiei Egyptair care efectua o cursă pe ruta Alexandria-Cairo şi care a fost deturnat spre Cipru, au declarat surse din poliţie şi din Ministerul Aviaţiei Civile.

Reuters mai scrie că la bordul avionului se află 80 sau 81 de oameni, iar unul dintre ei se crede că ar fi înarmat.

×
Subiecte în articol: cipru avion aeroport larnaca egypt air avion