x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Spania, paralizată de furtuna de zăpadă. Val puternic de frig

UPDATE Spania, paralizată de furtuna de zăpadă. Val puternic de frig

11 Ian 2021   •   10:20
UPDATE Spania, paralizată de furtuna de zăpadă. Val puternic de frig

După Furtuna Filomena, care a paralizat o mare parte a Spaniei, urmează un val puternic de frig, ce va afecta mai ales Madridul, transmite AFP. Temperaturile vor ajunge la - 8 grade Celsius în cea mai mare parte a țării. 

''Pericolul încă persistă iar zăpada acumulată să poate transforma în gheaţă din cauza unor temperaturi minime nemaiîntâlnite'', a spus ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska. Acesta a făcut apel la populație să evite deplasările.

Autoritățile s-au mobilizat, de duminică, pentru deszăpezirea drumurilor. Plugurile de zăpadă şi maşinile cu sare vor acţiona și astăzi pe străzile din Madrid unde circulația va fi dificilă până la sfârșitul săptămânii. Armata a fost mobilizată pentru degivrarera pistelor aeroportului din Capitala Spaniei.

Militarii şi voluntarii au degajat căile de acces către spitale, afectate din cauza pandemiei de coronavirus.

Mulți locuitori ai Madridului au ieșit pentru a înlătura zăpada la intrarea în imobile. Alții au schiat pe străzi și prin parcuri. Cozi lungi s-au format în fața magazinelor. Mai multe școli și servicii publice sunt închise. 

Aproximativ 100 de persoane au rămas blocate timp de două zile într-un mall din Majadahonda, un oraș din apropierea Capitalei.

În prezent, 700 de  drumuri sunt inpracticabile, iar trenurile încep să circule progresiv, cu excepția celor care fac legătura cu regiunea de nord-est. 

Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că 350.000 de doze de vaccin anti COVID-19 vor fi livrate în această dimineață. 

Furtuna Filomena a ajuns, duminică, în nord-estul ţării, după ce a afectat grav centrul Spaniei. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Guvernul spaniol a trimis convoaie cu vaccinul anti COVID-19 și alimente în zonele afectate de furtuna Filomena, care a afectat centrul Spaniei și a provocat moartea a patru persoane.

În zona Madridului, echipele de salvare au ajutat 1.500 de persoane prinse în mașini, în timp ce poliția a intervenit pentru a opri o mare luptă cu bulgări de zăpadă, după ce autoritățile au făcut apel la cetățeni să rămână acasă.

Meteorologii au avertizat căvor fi temperaturi scăzute până la - 10 grade Celsius săptămâna viitoare și este posibil ca zăpada să se transforme în gheață.

Circa 100 de persoane au rămas izolate timp de două nopți într-un centru comercial din Majahaonda, oraș aflat la nord de Madrid, după ce au fost prinși de viscol.

Aeroportul internațional din Madrid și-a suspendat zborurile până în această seară

Aproximativ 20.000 km de drumuri din centrul Spaniei au fost afectați de furtună.

Agenția Metereologică de Stat (Aemet) a anunțat că în Madrid au căzut până la 20-30 cm de zăpadă, cea mai mare cantitate din 1971.

ȘTIRE INIȚIALĂ Furtuna Filomena, care a afectat centrul Spaniei, a adus cea mai mare ninsoare din ultimii 50 de ani și a provocat decesul a patru persoane. Traficul a fost paralizat în Madrid. Vremea rea se va menține ți săptămâna viitoare. 

În zona capitalei, echipele de salvare au intervenit pentru 1.500 de persoane rămase blocate în maşini, în timp ce pe Gran Via, o arteră cu trafic intens, locuitorii au ieşit să schieze și s-au bătut cu bulgări de zăpadă.

Un bărbat şi o femeie, aflaţi într-o maşină, s-au înecat după ce un râu a ieşit din matcă lângă Malaga, în sud, în timp ce alte două persoane fără adăpost au murit îngheţate la Madrid, respectiv Calatayud, în est.

"Vreau să reiterez apelul guvernului pentru precauţie maximă în faţa evoluţiei vremii în următoarele ore", a scris, pe Twitter, premierul Pedro Sanchez.

Temperaturile ar putea să scadă până la minus 10 grade Celsius săptămâna viitoare, provocând formarea unui strat de gheaţă.

Meteorologii au emis cod roșu în Madrid şi în alte patru regiuni. Între 20 şi 30 de centimetri de zăpadă s-au depus în capitală, aceasta fiind cea mai abundentă ninsoare înregistrată după anul 1971.

Aeroportul Barajas din capitală a fost închis începând de vineri seară, iar la nivel naţional accesul pe cel puţin 650 de drumuri a fost restricţionat.

×
Subiecte în articol: Spania ninsoare furtuna filomena