x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Van Rompuy vrea sancţiuni noi contra Rusiei, în termen de o săptămână. SUA salută ideea, Slovacia se opune

Van Rompuy vrea sancţiuni noi contra Rusiei, în termen de o săptămână. SUA salută ideea, Slovacia se opune

31 Aug 2014   •   08:39
Van Rompuy vrea sancţiuni noi contra Rusiei, în termen de o săptămână. SUA salută ideea, Slovacia se opune

Uniunea Europeană este gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza agravării situaţiei din Ucraina, a declarat în noaptea de sâmbătă spre duminică preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, iar Comisia Europeană urmează să le pregătească într-o săptămână.

"Consiliul European este gata să ia noi măsuri în lumina escaladării din Ucraina. Toată lumea este conştientă că trebuie să acţionăm rapid. Există o puternică determinare pentru a pune toată presiunea posibilă pe Rusia pentru ca ea să se întoarcă la masa negocierilor şi pentru a se găsi o soluţie politică", a declarat Van Rompuy.

Reprezentanţii celor 28 de state membre UE se vor întâlni luni pentru a discuta această problemă. Van Rompuy a cerut specialiştilor din Comisia Europeană să pregătească într-o săptămână un pachet de sancţiuni pentru Rusia.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat, însă, că ţara lui se va opune unor noi sancţiuni.

"Consider sancţiunile lipsite de sens şi contraproductive. Până când nu vom afla impactul sancţiunilor deja impuse, nu are sens să impunem altele noi", a spus Fico.

Slovacia a fost foarte directă în opoziţia sa faţă de sancţiunile împotriva Rusiei, de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

"Dacă vor exista propuneri, îmi rezerv dreptul să mă opun sancţiunilor care afectează interesele naţionale ale Slovaciei", a subliniat Fico.

Pe de altă parte, SUA a salutat intenţiile UE de a pune în aplicare noi sancţiuni contra Rusiei.

"Salutăm consensul de astăzi din Consiliul European de a arăta un sprijin puternic pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi de pregăti noi sancţiuni pentru a fi luate în considerare în următoarele zile", a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, Caitlin Hayden. (AGERPRES)


×
Subiecte în articol: heman van rompuy sanctiuni rusia