x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varoufakis confirmă că tranşa nu va fi plătită. Junker ar mai fi făcut o ofertă Greciei. Ce va hotărî guvernul de la Atena

Varoufakis confirmă că tranşa nu va fi plătită. Junker ar mai fi făcut o ofertă Greciei. Ce va hotărî guvernul de la Atena

30 Iun 2015   •   16:25
Varoufakis confirmă că tranşa nu va fi plătită. Junker ar mai fi făcut o ofertă Greciei. Ce va hotărî guvernul de la Atena

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, marţi, că nu are cunoştinţă despre o nouă propunere europeană ce ar fi fost înaintată Greciei pentru deblocarea unui acord de ultim moment care să evite intrarea în incapacitate de plată a statului elen, informează Reuters, AFP şi DPA.

'Ultima ofertă a Comisiei pe care o cunosc este cea de vinerea trecută', a declarat dna Merkel, reamintind că actualul program de ajutor pentru Grecia, prelungit deja o dată, expiră marţi 'exact' la miezul nopţii.

Potrivit unor surse europene şi greceşti, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut marţi Greciei o ofertă de ultim moment în încercarea de a se ajunge la un acord între Atena şi creditorii internaţionali înaintea expirării, la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Grecia nu va plăti marţi tranşa de 1,6 miliarde de euro pe care o datorează Fondului Monetar Internaţional (FMI), dar Atena speră încă la un acord de ultim moment cu creditorii privind pachetul de ajutor, a confirmat ministrul elen de finanţe Yanis Varoufakis, relatează AFP şi Reuters.

Întrebat de jurnalişti, la intrarea în ministerul pe care îl conduce, dacă Grecia va plăti tranşa datorată şi al cărei termen limită este marţi, Varoufakis a spus: 'Nu'.

Varoufakis şi-a exprimat totuşi speranţa în privinţa ajungerii la un acord de ultim moment cu creditorii marţi, ziua în care expiră actualul program de asistenţă financiară.

Pe de altă parte, un oficial guvernamental de la Atena a precizat că premierul Alexis Tsipras a avut convorbiri telefonice cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

×