x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varoufakis nu s-a hotărât încă dacă va candida la alegeri

Varoufakis nu s-a hotărât încă dacă va candida la alegeri

24 Aug 2015   •   18:09
Varoufakis nu s-a hotărât încă dacă va candida la alegeri

Fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, nu s-a hotărât încă dacă va candida pentru a obţine un nou mandat de deputat la scrutinul legislativ care va avea loc cel mai probabil în luna septembrie, dar continuă să dezaprobe decizia premierului demisionar Alexis Tsipras de a accepta condiţiile creditorilor internaţionali pentru cel de-al treilea plan de salvare a Greciei, consemnează luni AFP.

'Am avut un referendum (...) şi am trădat votul de la acest referendum', a spus el într-un interviu radiotelevizat acordat posturilor RMC şi BFM TV, insistând că 'a fost într-un dezacord profund cu Tsipras' din cauza semnării acordului.

Întrebat despre candidatura sa la scrutinul legislativ, Varoufakis a răspuns că prima sa intenţie a fost să nu candideze, dar acum mai reflectează la acest lucru. El a spus zilele trecute că, dacă va candida, nu o va face pe lista lui Tsipras, liderul Syriza, formaţiunea a cărei aripă anti-austeritate a constituit după demisia acestuia un nou partid, Unitatea Populară.

Pe de altă parte, mult mediatizatul fost ministru grec a criticat în acelaşi interviu ceea ce consideră a fi carenţa de democraţie în gestiunea zonei euro, unde 'problemele bugetare nu se mai află în mâinile politicienilor', fapt ce ar trebui corectat în opinia sa. 'Europa nu îşi poate permite luxul de a lăsa moneda în mâinile tehnocraţilor', apreciază Varoufakis.

Cât despre rolul Franţei în negocierea noului acord semnat de guvernul de la Atena cu creditorii internaţionali, el a spus că 'admiră' această ţară, dar în timpul respectivelor negocieri a fost 'martorul neputinţei ei', avertizând totodată că 'ce s-a întâmplat Greciei ar putea să i se întâmple şi Franţei ca urmare a acţiunilor Troicii', întrucât şi Franţa are o datorie şi un deficit bugetar care o trag în jos. 'Ceea ce s-a întâmplat în Grecia poate fi contagios', a indicat fostul ministru grec de finanţe.

×