x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varză îmbălsămată. Un nou scandal în pieţele din China

Varză îmbălsămată. Un nou scandal în pieţele din China

de Magda Marincovici    |    09 Mai 2012   •   13:25
Varză îmbălsămată. Un nou scandal în pieţele din China

Autoritatile chineze au declansat o ancheta printre vanzatorii de legume, banuiti ca ar stropi legumele cu formol cu scopul de a le mentine prospetimea, anunta in editia de azi publicatia L’Espress. La scandalul porcului ingasat cu o substanta anabolizanta si cel al laptelui contaminat cu melanima, un aditiv care mimeaza doar un continut ridicat de proteine, se mai adauga cel al legumelor stropite cu formol.

Potrivit informatiilor aparute in presa, zeci de comercianti de legume din provincia Shandong din estul Chinei, o importanta regiune agricola, folosesc produse chimice in special pentru a pastra prospetimea legumelor pana ce ele ajung pe piete.

Formaldehida sau formolul este un lichid cancerigen, folosit in mod curent pentru conservarea unor probe prelevate in laboratoare sau pentru imbalsamare. Aceasta substanta poate provoca moartea daca este ingerata in cantitati foarte mari.

"Se face in mod curent acest lucru pentru a pastra varza proaspata. Altcumva, verzele inghesuite in camioane ar putrezi in doua-trei zile, explica un agricultor din Dongxia pentru AFP. O autoritate a localitatii Dongxia, care a recunoscut aceasta practica a vanzatorilor de legume, a declarat sec, fara a furniza detalii: " Noi anchetam aceasta afacere'.

Varza este unul dintre alimentele de baza din hrana chinezilor, mai ales in nordul tarii. Pana acum, scandalul cel mai rasunator este cel al laptelui contaminat cu melamina, care in anul 2008, a provocat moartea a sase copii si a imbolnavit alti 300.000.

×