x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul condamnă utilizarea roboţilor în război: "Nu se poate delega maşinilor o decizie privind viaţa şi moartea oamenilor"

Vaticanul condamnă utilizarea roboţilor în război: "Nu se poate delega maşinilor o decizie privind viaţa şi moartea oamenilor"

15 Mai 2014   •   08:13
Vaticanul condamnă utilizarea roboţilor în război: "Nu se poate delega maşinilor o decizie privind viaţa şi moartea oamenilor"

Războiul nu poate fi delegat "maşinilor", a denunţat miercuri Vaticanul, exprimându-şi îngrijorarea faţă de proliferarea dronelor şi a "roboţilor ucigaşi" care bombardează fără să ţină seama în prealabil de o judecată etică.

Monseniorul Silvano Tomasi, reprezentant permanent al Vaticanului pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, a fost intervievat de Radio Vatican după intervenţia sa la ONU asupra armelor letale autonome. Dronele au făcut de mai multe ori, mai ales în Afganistan, victime civile inocente, aminteşte AFP, conform Agerpres.

Diplomatul Vaticanului şi-a exprimat neliniştea faţă de "cursa internaţională" pentru dezvoltarea acestui tip de armament pe care îl compară cu "roboţii ucigaşi". "Nu se poate delega maşinilor o decizie privind viaţa şi moartea unor fiinţe umane. Trebuie ca elementul raţional şi capacitatea de judecată morală să rămână întotdeauna prezente", a spus el.

Deja, în noiembrie 2013, în faţa unei instanţe a ONU, Silvano Tomasi ridicase problema: "Când o dronă este pilotată de la mii de kilometri distanţă, cine are responsabilitatea violărilor drepturilor omului, comise din cauza utilizării sale ?".

×
Subiecte în articol: Silvano Tomasi Vatican razboi roboti drone